Ciagi kto pomoze
Zygi: Ciag okreslany jest wzorem
An=n2−2n=63
A wyznacz wyraz an*3
Ktory wyraz tego ciagu ma najmniejsza wartosc
6 maj 13:53
Janek191:
Dalej źle zapisane
6 maj 13:54
Janek191:
Miało być
an = n2 − 2n − 63 ?
6 maj 13:54
===:
... jaki znak masz przed 63
6 maj 13:55
===:
... pewnie + ... to to ten sam klawisz
6 maj 13:55
Janek191:
an +3 = ( n +3)2 − 2*(n +3) − 63 = n2 + 6 n + 9 − 2 n − 6 − 63 = n2 + 4 n − 60
6 maj 14:20
Zygi: Zamiast = ma byc −
6 maj 15:27
Jerzy:
Przecież dostałeś już rozwiązanie
6 maj 15:29