Wyznacz ciag arytmetyczny w ktorym
Zygi: Prosze o rozwiazanie z wytlumavczeniem ,bo samo rozwiazanie duzo nie da

.
A. a
49=94 i a
94=49
B. a
12−a
8=8 i a
30=12
C. a
11=2 i S
11=−5,5
6 maj 11:39
Jerzy:
A) a94 − a49 = 45r → i oblicz: r
a1 = a49 − 48r → i oblicz a1
an = a1 + (n−1)*r
6 maj 11:41
Zygi: Jak obliczyc r? .. Jakis wzor?
Nie bylo mnie w szkole, bylam w szpitalu dlugi czas...
6 maj 11:42
Jerzy:
przecież to podstawówka ... 49 − 94 = 45*r
6 maj 11:45
Janek191:
a
n = a
1 + ( n −1)*r
więc
a
49 = a
1 + 48 r = 94
a
94 = a
1 + 93 r = 49
−−−−−−−−−−−−− odejmujemy stronami
48 r − 93 r = 94 − 49
− 44 r = 45 / : ( −44}
oraz
więc
| | 1 | | 45 | |
an = 105 |
| + ( n −1)*(− |
| ) = |
| | 4 | | 44 | |
6 maj 11:46
Jerzy:
Coś to Janku chyba nie tak
6 maj 11:49
Janek191:
Źle mi się wpisało

− 45 r = 45
r = − 1
a
1 + 48*(−1) = 94
a
1 = 94 + 48 = 142
a
n = 142 + ( n −1)*(−1) = 142 − n + 1 = 143 − n
a
n = 143 − n
=============
6 maj 11:51
Zygi: B wyjdxie an=2n−48 ?
6 maj 11:55
Janek191:
6 maj 11:57
Jerzy:
Tak
6 maj 11:58
Janek191:
S11 = 0,5*( a1 + a11)*11 = − 5,5 / * (−2)
(a1 + 2)*11 = 11
a1 = − 1
6 maj 12:01
Janek191:
Powinno być:
II wiersz
− (a1 + 2)*11 = 11
− a1 − 2 = 0
a1 = − 2
=======
6 maj 12:03
Janek191:
Ale mi się dzisiaj pieprzy

− a
1 − 2 = 1
a
1 = − 3
=======
6 maj 12:04
Janek191:
a11 = a1 + 10 r = − 3 + 10 r = 2 ⇒ 10 r = 5
r = 0,5
więc
an = − 3 + ( n −1)*0,5 = 0,5 n − 3,5
=========================
6 maj 12:09
Eta:
| | a94−a49 | |
A/ r |
| =...= −1 |
| | 94−49 | |
a
n=a
49+(n−49)*r
an= −n+143
i po ptokach
6 maj 12:48
6latek : Których?
6 maj 14:47