Ciag ojreslany jest wzorem - czyli jak?
Monija: Ciag okreslany jest wzorem
A
n=n
2−2n=63
A wyznacz wyraz a
n*3
B okresl ile wyrazow ujemnych ma ten ciag
C. Ktory wyraz tego ciagu ma najmniejsza wartosc
Jak to rozwiazac? Prosilabym o pomoc w rozwiazaniu z wytlumaczeniem . jaki wzor po co i
dlaczego ?
Pozdrawiam
6 maj 10:57
Jerzy:
To najpierw zapisz porządnie treść
6 maj 11:03
Janek191:
an = n2 − 2n + 63 ?
a) Może trzeba wyznaczyć a3n ?
6 maj 11:23
Jerzy:
Witaj Janek191 ..... ona ma to w d.... , a Ty sie przejmujesz ?
6 maj 11:24
Zygi: Janek moj blad. An=n2−2n−63
Wyznacz wyraz an+3
6 maj 11:30
Janek191:
an+3
6 maj 11:36
Jerzy:
A) an+3 = (n+3)2 − 2(n+3) − 63
6 maj 11:38
Janek191:
A może an + 3 ?
6 maj 11:38
Jerzy:
B) n2 − 2n − 63 < 0 .... i rozwiąż w zbiorze n
6 maj 11:38
Jerzy:
C) znajdź najmniejszą warość funkcjI f(n) = n2 −2n − 63 w zbiorze N
6 maj 11:39
Zygi: A moglabym poprosic z wytlumaczeniem? Chociaz tak ogolnie.. Cokolwiek
6 maj 11:40
Jerzy:
A) .... tak ogólnie to wykonaj potęgowanie i uporzadkuj wyrazy
6 maj 11:47
Zygi: A. An+3=n2 +2n*6+9−2n−6=63
?
6 maj 12:07
Jerzy:
Ile to jest: (n+3)2 ?
6 maj 12:13
Janek191:
Na końcu minus 63 , a nie = 63
6 maj 12:14
Jerzy:
Przecież to jest źle
6 maj 12:15
Janek191:
Nie zna wzoru ( a + b)
2 = a
2 + 2 a b + b
2
6 maj 12:15
Zygi: an+3=n2+2n*2*3−2n−6−63 ?
6 maj 12:23
Jerzy:
Coś Ty się tak uparł z tą 2 ... patrz na wzór, u Ciebie: n = a, 3 = b
6 maj 12:25
Zygi: Czyli jak? Bo nie rozumiem. ..
6 maj 12:30