Oblicz. Prosze o pomoc
Tomek: Oblicz
A (x3+4)x2=4(x3+4)
B. X2 (x7+1)+5x(x7+1)+4(x7+1)=0
6 maj 10:49
Jerzy:
W obydwu wyłącz czynnik przed nawias
6 maj 10:51
Monija: @Jerzy jak z x i 4 ?
6 maj 10:58
Janek191:
A) ( x3 + 4) *( x2 − 4) = 0
6 maj 10:59
6latek : Witam Panow

Jeśli chcecie to pochylcie się nad moim problemem . jest wysoko
A) (x
3+4)*x
2−4(x
3+4)=0
(x
3+4)(x
2−4)=0
x
2−4=0 (to powinieneś umiec zrobić wiec tego nie będę pisal
Natomiast problem może być tu
x
3+4
Korzystamy z ezworu
a
3+b
3= (a+b)(a
2−a*b+b
2)
x
3+4= (x+
3√4)(x
2−x*
3√4+(
3√4)
2)=0
wtedy x+p{3{4}=0 lub
x
2−
3√4x+
3√16=0 licz to sobie
6 maj 11:09
Jerzy:
Cześć

... co Ty tak kombinujesz ? x
3 + 4 = 0 ⇔ x
3 = − 4 ⇔ x = −
3√4
6 maj 11:11
Zygi: Liczylam na wyjasnienie.. Jak to zrobic?
6 maj 11:16
Jerzy:
A czego tu nie rozumiesz ?
6 maj 11:19
Zygi: Wszystkiego ...
Chodzi mi o drugi przyklad
6 maj 11:23
Janek191:
Wyłącz x7 + 1
6 maj 11:25
Janek191:
(x7 + 1)*( x2 + 5 x + 4) = 0
(x7 + 1)*( x + 4)*(x + 1) = 0
x7 + 1 = 0 lub x + 4 = 0 lub x + 1 = 0
x = − 1 lub x = − 4 lub x = − 1
6 maj 11:32
Zygi: Dzieki
6 maj 13:22