matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ukochana Planimetria
Jack:
wykaz, ze dla dowolnego wielokata foremnego o boku dlugosci a roznica pola kola wpisanego i
π
opisanego na tym wielokacie jest rowna a
2
4
wiadomo ze kazdy wielokat foremny (n−kąt) mozna podzielic na n−trojkątów rownoramiennych polowe takiego trojkata przedstawilem na rysunku
5 maj 20:11
Jack:
z Pitagorasa R
2
= r
2
+ {a
2
}{4} 4R
2
= 4r
2
+ a
2
a
2
= 4(R
2
−r
2
)
a
2
R
2
− r
2
=
4
Pole koła wpisanego = π r
2
pole koła opisanego = πR
2
Różnica
a
2
π(R
2
− r
2
) = π
4
5 maj 20:19
Jack:
dziekuje
5 maj 20:19
Jack:
nie ma za co
5 maj 20:20
Jack:
mozna usunac post xd
5 maj 20:20
Eta:
Proszę bardzo
5 maj 20:20