Piiiiiiiiiiiiiiiiiiilne bardzo! zadania dotyczą objętości walca.
ząbek1:
zadanie 1
Studnia zbudowana jest z siedmiu kręgów. Każdy krąg ma kształt powierzchni bocznej walca,
którego wymiary są następujące; średnica podstawy ma długośc 80cm, a wysokość 60cm. Jeśli się
spojrzy do wnętrza studni, to widać ponad wodą pięć kręgów. Oblicz, ile litrów wody znajduję
się w tej studni. Wynik podaj z dokładnością do 1 litra.
zadanie 2
Zewnętrzne wymiary komina są następujące; średnica podstawy wynosi 72cm, a wysokość 15m.
Oblicz, ile metrów kwadratowych blachy, należy kupić na zewnętrzne pokrycie komina, jeżeli na
złączenia potrzeba 10% całego użytego materiału.
z góry dziękuję!
4 sty 16:13
Godzio:
1dm3=1l
1 krąg −> V=πr2H =40*40π*60cm3 = 4*4*6*πdm3 =96π
7 kręgów 7*96π =2110,08 l ≈ 2110 l
4 sty 16:36
Godzio:
Komin liczymy bez pola podstawy więc tylko powierzchnię boczną
Pb=2πrH=2π*36*15=3391.2 cm2
Pc=3391.2+10%*3391.2 =3391.2+339,72 =3730,92 cm2
4 sty 16:39
ząbek1: dziękuję ślicznie^^
a 2 zadanka nikt nie umie?^^ jestem mega słaba z matmy
4 sty 16:41
ząbek1: oooo, baaaaaaaardzo, bardzo dziękuję^^
4 sty 16:41
loo: 54∑δβ
19 wrz 19:45