Koła i Okręgi
***: zadanie 1
Studnia zbudowana jest z siedmiu kręgów. Każdy krąg ma kształt powierzchni bocznej walca,
którego wymiary są następujące; średnica podstawy ma długośc 80cm, a wysokość 60cm. Jeśli się
spojrzy do wnętrza studni, to widać ponad wodą pięć kręgów. Oblicz, ile litrów wody znajduję
się w tej studni. Wynik podaj z dokładnością do 1 litra.
zadanie 2
Zewnętrzne wymiary komina są następujące; średnica podstawy wynosi 72cm, a wysokość 15m.
Oblicz, ile metrów kwadratowych blachy, należy kupić na zewnętrzne pokrycie komina, jeżeli na
złączenia potrzeba 10% całego użytego materiału.
4 sty 16:12
nuda: zadanie 1:
2 kręgi
litr=1000cm3
V=2(π*402*60)/1000=192litry
5 sty 13:15
nuda: błąd. jeszcze π
V=603litry
5 sty 13:17