:)
ciekawski: To prawda, że Iloczyn n kolejnych liczb dzieli się przez n?
4 maj 22:54
6latek : 1*2*3*4*5 =120 :5= 24
Weź sobie może inne liczby
4 maj 22:56
ciekawski: Na przykładach to żaden dowód
4 maj 22:57
ICSP: tak.
Iloczyn k kolejnych liczb naturalnych dzieli się przez k! (wniosek z symbolu Newtona)
4 maj 22:58
ciekawski: Dziękuje
4 maj 22:58
6latek : A gdzie napisales chociażby wykaz . udowodnij
Jakie pytanie taka odpowiedz
4 maj 23:00
Mila:
Nie można tak zapisać , tylko tak:
1*2*3*4*5=120
120:5=24
Czy to chodzi o iloczyn począwszy od 1?
4 maj 23:00
ciekawski:
@6latek
Nie napisałem, to prawda.
Odpowiedź matematyka powinna jednak mieć solidne uzasadnienie, a nie przykłady − nawet jeśli
nie mówimy o wykazywaniu/udowadnianiu.
@Mila
Miałem takie stwierdzenie zapisane pod znakiem zapytania na kartce którą znalazłem −
postanowiłem spytać.
Tyle tylko wiem..
4 maj 23:05
6latek : Jeśli ktoś się zapyta czy to prawda z edwusieczna kąta dzieli kat na polowy to mam mu to
udowodnić ze tak jest ?
4 maj 23:29
ciekawski:
Nie, ale to specyficzny przykład.
Trafniejszym byłoby ustalanie monotoniczności ciągu.
Należałoby zrobić odpowiednie wyliczenia, a nie sprawdzać różnice przypadkowych wyrazów.
Przynajmniej takie jest moje zdanie na ten temat..
Abstrachując od tematu − jutro z rana kolejne starcie, dobrze byłoby się wyspać.
Dziękuje za zaangażowanie i życzę miłego wieczoru.
4 maj 23:38