równania trygonometryczne
xxx: Spostrzegłem teraz, że nie umiem rozwiązywać rozwiązań równań trygonometrycznych.
Mam takie równanie:
16sin4x+8cos2x=5
po przekształceniach i wprowadzeniu pomocniczej niewiadomej t wyszło mi, że:
sin2x=4/3 v sin2x=1/2
Jeżeli dobrze do tej pory policzyłem, to sinx=±√2/2 oraz sinx=±−2√3/3
w drugim przypadku wyrażenie≈±1,154 czyli równanie jest sprzeczne?
w pierwszym za to przypadku rozwiązanie to π/4+2kπ v 3π/4+2kπ? Trzeba zapisać dodatkowo te dwa
rozwiązania z minusem z przodu, skoro zapisaliśmy k jako należącą do liczb całkowitych, przez
co może nam ten ujemny wynik "zrobić"?
4 maj 22:31
Jerzy:
| | 4 | |
sin2x = |
| − brak rozwiązań |
| | 3 | |
4 maj 22:32
xxx: Zapomniałem dopisać, że równanie to trzeba rozwiązać w przedziale <−2π, −π>. Jak wpływa to na
zapisanie rozwiązania, skoro mamy ten parametr k∊C?
4 maj 22:33
Jerzy:
Zasada jes prosta:
sinx = sina ⇔ x = a + 2kπ lub x = (π − a) + 2kπ .... i celujesz w przedział: <−2π,−π>
4 maj 22:35
xxx: | | √2 | |
Wybacz, ale chyba nie zrozumiałem do końca twojego wytłumaczenia. sinx=sin |
| ? |
| | 2 | |
| | √2 | |
x= |
| +2kπ  |
| | 2 | |
4 maj 22:41
xxx: aaa zaraz zaraz. Skoro mamy podany przedział w jakim mamy szukać rozwiązań, to 2kπ jest
zupełnie niepotrzebne. Nie ma rozwiązań danego równania w określonym przedziale?
4 maj 22:47