Nieszczęsne wielomiany ...
Trojanx300: Witam , czy mógłby ktoś pomoc? Nie dot.
6latek oraz
Mila 
1.Wyznacz wartość parametru a tak , aby liczba x
0 była pierwiastkiem wielomianu w(x)
w(x) = (ax)
3+(a
2−a)x+a x
0 = −1
2.Podaj przykład wielomianu , którego pierwiastkami sa liczby −3 , 3, −1 ,1
Może być: (x+3)(x−3)(x+1)(x−1) ?
3. Liczby 3 i −1 są pierwiastkami wielomianu W(x) = 2x
3+ax
2+bx+30
a) Wyznacz wartości współczynników a i b
b) Oblicz trzeci pierwiastek tego wielomianu
4. Oblicz współczynnik a wielomianu W , jeśli:
a) W(x) = x
2−ax+3 W(2) = 1
b) W(x) = 2ax
4− ax
3−5 w(−1) = 4
5.Dane są wielomiany P(x) =
12x
3−x
2 Q(x) =
12x
3+1 Wyznacz:
a)Stopień wielomianu w(x) = [p(x)]
2−0,5x
3 * Q(x)
b)pierwiastki wielomianu W(x) = [p(x)]
2 − Q(x) * P(x)
c)wartość największą wielomianu W(x) = P(x) − Q(x)
4 maj 22:24
Bopoananaisesłodkismakmasię:
I czego nie wiesz konkretnie ?
4 maj 22:27
Trojanx300: Wszystkiego , podałem tylko przykłady których nie umiem , ponieważ mam tego o wiele więcej ,,
Potrzebuję chociaż naprowadzenia ;x
4 maj 22:29
6latek : Nr 2 może być
nr 1
W(x0)=0
podstawiaj i licz
4 maj 22:30
6latek : To sa naprawdę proste zadania
Moz eza wyjątkiem nr 3 gdzie należy trochę pomyslec
4 maj 22:33
Trojanx300: ale w 1. Nie wiem , ma być w(x) =a3 (−1)+a(−1)+a ? akurat z tym mam problem..
4 maj 22:34
Trojanx300: w 4 mam podstawić w a) w(2) czy tą 1 ?
4 maj 22:35
bezendu:
3 jest trudne ?
Układ równań z dwoma niewidomymi
4 maj 22:36
Trojanx300: jak ktoś nie potrafi to niestety jest trudne ;x
4 maj 22:38
fgy:
w 1.
wstaw za x = −1 i przyrownaj wielomian do 0. PS zrob dokladnie to co napisalem
w 4
a) jesli za x wstawisz 2 to wartosc wielomianu wynosi 1.
b) analogicznie
4 maj 22:39
Trojanx300: Naprawdę w 1 nie wiem jak podstawić

wiem co , ale nie wiem jak , z tymi ,,a,, mam problem
;x
4 maj 22:42
6latek : W(x)= (ax)3+(a2−a)*x+a
W(−1)=0
(a*(−1))3+(a2−a)*(−1)+a=0
(−a)3−a2+a+a=0
−a3−a2+2a=0
zapiszmy go tak
a3+a2−2a=0
wyciągamy a przed nawias
a(a2+a−2)=0 ⇔ a=0 lub a2+a−2=0
TO drugie równanie rozwiązuj jak normalne równanie kwadratowe tylko zamiast x będziesz miał a
czyli delta a1 i a2
Pracuj
4 maj 22:42
fgy:
(−1*a)
3 + (a
2−a)*(−1) + a = 0
takie trudne to bylo
4 maj 22:44
bezendu:
Poczytaj teorię bo brakuję Ci jej.
4 maj 22:45
Trojanx300: a2 +a−2=0
Δ= 1+8 = 9
√Δ = 3
a=−1(+,−) 3 / 2 = 1 i −2 tak?
4 maj 22:47
fgy:
tak
4 maj 22:48
Trojanx300: fgy a potem : a
3+a+a = 0 ? czy a
3 −a
2+a+a = 0 ?
4 maj 22:49
fgy:
a o czym Ty teraz piszesz ? to juz jest koniec zadania.
4 maj 22:50
Trojanx300: tak, chodzi mi o 1 zadanie..
4 maj 22:51
6latek : Jeśli masz wielomiany to już o takie rzeczy nie powinieneś pytac .OK?
Teraz wezniemy zadanie nr 3
jeśli te liczby sa pierwiastkami wielomianu to oznacza ze wartość wielomianu dla tych
pierwiastkow wynosi 0
czyli masz do rozwiązania układ rownan
{W(3)=0
{W(−1)=0
podstawaij i licz
4 maj 22:52
fgy:
no to nie wiem co to niby ma byc to co napisales. Piszesz juz tylko odpowiedz.
4 maj 22:52
Trojanx300: (−1*a)3 + (a2−a)* (−1)+a = 0 <== to koniec?
4 maj 22:52
fgy:

przeciez masz dalej wyliczone to zadanie
4 maj 22:54
6latek : NO przecież wyznaczyles a=0 lub a=1 lub a=−2
Koniec zadania
4 maj 22:54
fgy:
Masz wyznaczyc a i masz wyznaczone : 0, 1, −2.
4 maj 22:55
Trojanx300: a , przepraszam robię już którąś godzinę to matmę i zmęczony jestem ;x
4 maj 22:55
Mila:
3)
W(x) = 2x3+ax2+bx+30
W(3)=0⇔2*33+a*32+b*3+30=0⇔2*27+9a+3b+30=0⇔
9a+3b=−84 /:3
3a+b=−28
W(−1)=0⇔2*(−1)3+a*(−1)2+b*(−1)+30=0⇔
a−b=−28
3a+b=−28
−−−−−−−−−−dodaję stronami
4a=−56
a=−14
b=14
W(x)=2x3−14x2+14x+30=2*(x+1)*(x−3)*(x−x3)
szukaj trzeciego pierwiastka m może wśród dzielników liczby 30,
w(5)=?
4 maj 22:56
fgy:
moze zrob sobie przerwe.
4 maj 22:57
6latek : Musi mieć chyba prace domowa na jutro i sobie przypomnial dzisiaj o tym
4 maj 22:59
Trojanx300: robię od 5 dni ;x I końca nie widać

i na szczęście nie jest na jutro , ale mam jeszcze sporo innych rzeczy do zrobienia .. niestety
..
w 3
Mila wyszły 3 pierwiastki , więc co mam jeszcze szukać ,
, ?
4 maj 23:04
Trojanx300: Eh dobra , nie chce nikogo denerwować , pomyślę nad tym jutro ;x
4 maj 23:05
Trojanx300: 3. W(x)=2x3−14x2+14x+30=2*(x+1)*(x−3)*(x−x3)
x=−1 . x=3 , x−x3=0
x(1−x2) = 0
x=0 . x2=1
Ale raczej nie o to chodzi..
4 maj 23:12
Mila:
Nie, to nie o to chodzi (23:12) . (x−x3) oznaczało (x − trzeci pierwiastek)
Masz 2 pierwiastki wielomianu 3, −1.
W(5)=0 zatem masz 3 pierwiastki, więcej nie może być, bo to wielomian 3−go stopnia.
W(x) możesz przedstawić w postaci iloczynu:
W(x)=2*(x+1)*(x−3)*(x−5)
4 maj 23:21
6latek : Odpocznij .
W zadaniu nr 3 masz tylko dwa pierwiastki x=3 i x=−1
Z tych pierwiastkow policzylesz wspolczynniki a i b
wiec teraz wielomian w(x) wygląda tak
W(x)= 2x3−14x2+14x+30
Mamy znaleźć trzeci pierwiastek
Możesz zrobić tak
Możesz podzielić ten wielomian przez iloczyn
(x−3)(x+1)= x2−2x−3
Albo szukac pierwiastka wśród dzielników wtrazu wolnego czyli 30
te dzielniki to ±1, ±2,±3, ±5 ±6 ,±10 ±15 ±30
3 i (−1) już sobie darujesz bo wiesz ze to sa pierwiastki
no to szukamy
w(1)≠0
w(2)= 16−56+28+30≠0
w(−2)= licz
W(−3)= licz
W(5)= 2*53−14*52+14*5+30=250−350+70+30= −100+100=0 mamy go
czyli trzeci pierwiastek to x=5
4 maj 23:26
Trojanx300: Bardzo dziękuje
4 maj 23:31
6latek : Przepisz tutaj zadanie nr 4a chce miec tresc tutaj ze by nie przewijać
i spróbuj podstawiać
4 maj 23:34
Trojanx300: 4.
a) w(2) = 22−a(2)+3 = 4−2a+3 = 7−2a
7=2a/2
a= 312
b) w(−1) = 2a(−1)4−a(−1)3−5 = 2a+a−5 = 3a−5
a = 123
Czy dobrze?
4 maj 23:42
Trojanx300: 4. Oblicz współczynnik a wielomianu W , jeśli:
a) W(x) = x2−ax+3 W(2) = 1
b) W(x) = 2ax4− ax3−5 w(−1) = 4
4 maj 23:43
6latek : 
Zwracalem CI już uwagę na to ze nie piszsesz do czego przyronujemy
Nie piszse ze masz przyrownac do zera .
W(x)= x
2−ax+3
W(2)=1
czyli
2
2−a*2+3=1
4−2a+3=1 wyznacz z tego a
b) W(−1)=4
2*a(−1)
4−a*(−1)
3−5=4
2a+a−5=4
wyznacz a
4 maj 23:49
6latek : Zwroc uwagę ze nie piszse wa) W(2)=0 ale W(2)=1
A TY przyrownanles do zera
To samo zrobiles w b) a tam jest W(−1)=4
4 maj 23:54
Trojanx300: a) 4−2a+3=1
−2a=1−4−3
−2a= −6 /*(−1)
2a=6
a= 3
b) 2a+a−5=4
3a=4+5
3a=9 /3
a=3
teraz dobrze?
4 maj 23:57
6latek : No dobrze . zadnie nr 5 zostaw na jutro
Dzisiaj już spac
4 maj 23:59
Trojanx300: okej , będę już leciał

Dobranoc , i jeszcze raz dziękuje

I szczerze , podziwiam za
wytrwałość i cierpliwość ;x
5 maj 00:01
6latek : Na zdrowie
5 maj 00:02