1
Adam: Zadanie−gdzie zrobilem błąd?
Treść:
Biegacz narciarski Borys wyruszył na trasę biegu o 10 minut później niż inny zawodnik, Adam.
Metę zawodów, po przebyciu 15–kilometrowej trasy biegu, obaj zawodnicy pokonali równocześnie.
Okazało się, że wartość średniej prędkości na całej trasie w przypadku Borysa była o 4,5 km/h
większa niż w przypadku Adama. Oblicz, w jakim czasie Adam pokonał całą trasę biegu.
v−szybkośc Adama; t−czas Adama
v+4,5=15/(t−1/6)
v=15/t
(15/t)+4,5=15/(t−1/6) //*t(t−1/6)
po wymnożeniu i skróceniu
36t2−6t−20=0
√Δ=54
t1<0 t2=(6+54)/6=10
wychodzi że 10 godzin, a poprawną odpowiedzią jest 50 minut.
4 maj 22:21
potencjalna_maturzystka: nie zmieniłeś znaku
Spróbuj jeszcze raz.
4 maj 22:23
Adam: Po co mam zmieniać znak? Masz na myśli (15/t)+4,5=15/(t−1/6) //*t(t−1/6) ?
4 maj 22:30