pochodna funkcji
potencjalna_maturzystka: | | 1 | |
W jednym z zadań musiałam policzyć pochodną funkcji: f(x)= |
| . WolframAlpha za wynik |
| | 3x−x2 | |
| | 2x−3 | |
podaje f(x)= |
| . Skąd wzięło się to 2x−3 w mianowniku? Próbowałam sama zrobić |
| | x2(x−3)2 | |
to, korzystając z pochodnej funkcji wymiernej, ale wtedy wychodziło mi, że w liczniku mam 0

Są na to jakieś inne, specjalne wzory? Czy może do tego muszę znać pochodną funkcji złożonej?
4 maj 22:19
Jerzy:
| | 1 | | 1 | |
to funkcja złozona: ( |
| )' = − |
| *f'(x) ... tutaj: f'(x) = −2x + 3 |
| | f(x | | [f(x)2] | |
4 maj 22:21
sew: Wolfram zamienił sobie dół z (3x−x2)2=((−x)(x−3))2=x2(x−3)2
4 maj 22:22
6latek : 3x−x2= x(3−x)
ale (x*(3−x))2= x2*(3−x)2 ze wzoru (a*b)n= an*bn
4 maj 22:23
Jerzy:
| | 0*(3x−x2) − 1*(−2x +3) | |
albo: f'(x) = |
| |
| | (3x − x2)2 | |
4 maj 22:23
sew: a tak to wszystko bierze się ze wzorów na pochodną ilorazu funkcji
4 maj 22:23
sew: Wyciągamy −x a nie x
4 maj 22:25
Jerzy:
22:21 ..... z pochodnej funkcji złozonej
22:23 .... z pochodnej ilorazu
4 maj 22:26
6latek : Ja nie liczyłem tej pochodnej
Wiem ze mianownik do potęgi drugiej w mianowniku i pokazałem jak rozlozyc mianownik
4 maj 22:26
potencjalna_maturzystka: jejku, faktycznie, zapomniałam o tym "1" przed "(−2x+3), tylko zrobiłam pochodną z 1 i chciałam
mnożyć... Ups

Dziękuję za pomoc

mam nadzieję, że jednak na maturze znajomość funkcji złożonych mi się nie
przyda (ale dla pewności chociaż trochę ogarnę)
4 maj 22:27