Krawędź ostrosłupa
Minnie: Ostrosłup prawidłowy czworokątny o wysokości 5√3 cm ma objętość 50√3 cm3. Oblicz długość
krawędzi podstawy tego ostrosłupa.
4 sty 16:01
Godzio:
Pomoge wskazówkami. najpierw odpowiedz mi jaki jest wzór na objętość ostrosłupa
4 sty 16:08
Minnie: 1/3 Pp * H
4 sty 16:12
jo: Jest podana objętość i wysokość więc wyliczysz długość krawędzi podstawy 'a' dzięki wzoru na
objętość:
4 sty 16:13
Godzio:
skoro masz dane V=50
√3 H=5
√3 u szukasz krawędzi to podaj mi teraz wzór na Pole podstawu
Ostrosłupa prawidłowego czworokątnego
4 sty 16:13
Minnie: to będzie w takim razie Pp = a*a
4 sty 16:15
Godzio: no dokładnie teraz tak jak
jo skoro masz dane wszystko to podstawiasz i obliczasz podaj
wynik żeby była pewność że dobrze zrobiłaś
4 sty 16:21
anton869: Skorzystaj ze wzoru na objętość:
Dane:
V=50
√3
H=5
√3
| | 1 | |
50√3= |
| *5√3*Pp/:√3 30=a2 |
| | 3 | |
Pp=30[cm
3]
4 sty 16:24
Minnie: W tym rzecz właśnie że nie wiem nawet jak zacząć
4 sty 16:27
Godzio:
Najlepiej zapisać wzór podstawić dane i obliczać

a fizycznie jak chcesz to najpierw przekształć sobie wzór i podstaw dane
| | 1 | | 3 | |
V= |
| H * Pp /* |
| Pp=a2 i a=?
|
| | 3 | | H | |
i podstaw to co masz dane
4 sty 16:30
Minnie: według tego wzoru wychodzi mi √30
4 sty 16:33
Minnie: serdecznie dziękuje
4 sty 16:36
Godzio: i bardzo dobrze
4 sty 16:40