pierwiastek
Agnes: √2
−−−−
3√3 jak obliczyć taki ułamek?! na dole jest ułamek 3 stopnia.
4 maj 22:00
Jerzy:
Kalkulatorem
4 maj 22:00
Agnes: na maturze jest kalkulator prosty i nie ma tam pierwiastka do 3 potęgi
4 maj 22:06
Mila:
3√3 możesz szacować
3√3≈1,5⇔1,5*1.5*1.5=3.375 za dużo
3√3≈1.45⇔1.45*1.45*1.45=3.048
możesz troszkę zmniejszyc
3√3≈1.44⇔1.443=2.985
wybierasz przybliżenie w zależności od potrzeb
Na pewno nie będzie takiej potrzeby, ale już wiesz jak sobie poradzic.
4 maj 22:19
Agnes: było na maturze próbnej i w ten sposób na pewno bym tego nie obliczyła, chodzi tu po prostu o
usunięcie niewymierności, tyylko nie wiem jak
4 maj 22:30
Mila:
Dlaczego nie piszesz dokładnie treści.
Piszesz , obliczyć a chodzi o co innego.
| √2 | | 3√32 | | √2*3√9 | | √2*3√9 | |
| * |
| = |
| = |
| |
| 3√3 | | 3√32 | | 3√3*9 | | 3 | |
4 maj 22:37