Granuca
X?: Jak obliczyć taka granice? Nie wychodzi mi wynik
4 maj 21:49
Jerzy:
Podzielicć licznik i mianownik przez: 2n
4 maj 21:52
Janek191:
| | 3 *2n +3 | | 24 *2n | | 24 | |
an = |
| = |
| = |
| |
| | 1 + 2n+1 | | 1 + 2*2n | | | |
więc
lim a
n = 12
n→
∞
4 maj 21:54
sew: Ile wychodzi...? 12...?
4 maj 21:54
sew: a ok, już zrobione..

można też z tw o trzech ciągach
4 maj 21:54
X?: 12, dziękuję wszystkim
4 maj 21:55
X?: Cóż to za twierdzenie, tak przy okazji zapytam
4 maj 21:56
sew: Ograniczasz ciąg {an} innymi ciągami, jednym z dołu, drugim z góry.
Dobieramy takie ciągi, dla których jesteśmy w stanie łatwo pokazać ich zbieżność.
Pokazujemy, że skrajne ciągi dążą do tej samej wartości, a skoro tak to ciąg pomiędzy nimi też
musi zbiegać to tej samej granicy.
4 maj 22:04
Jerzy:
Musi być spełniony warunek: an ≤ bn ≤ cn .... dla każdego n ∊ N
4 maj 22:05
X?: Dziękuję
4 maj 22:55