Oblicz pole trójkąta
Arek: W trójkącie prostokątnym suma długości przyprostokątnych wynosi √18, a przeciwprostokątna ma
długość 4. Oblicz pole tego trójkąta.
4 maj 21:36
Mila:

a+b=
√18
a
2+b
2=4
2⇔
(a+b)
2−2ab=16
(
√18)
2−16=2ab
18−16=2ab
ab=1
4 maj 21:44
Arek: No własnie w swoich obliczeniach też do tego doszedłem, no ale w takim razie jakiej dlugości
mogą być boki tego trójkąta?
4 maj 21:47
Mila:
Najprawdopodobniej niewymierne, ale nie pytają o to.
4 maj 21:49
Arek: Ok, zadając to pytanie chcialem się własnie upewnic

Dziękuje
4 maj 21:50
Tadeusz:
a+b=√18 a2+2ab+b2=18 2ab=18−a2−b2 2ab=18−16 ab=1
a2+b2=16 a pole to 1/2ab
4 maj 21:51