Dla jakich wartości parametru k równanie ma dwa rozwiązania przeciwnych znaków
Sawyer: Dla jakich wartości parametru k równanie x2−|2x − 3| = k3 + 5 ma dwa rozwiązania przeciwnych
znaków?
Wiem że x1*x2<0 co oznacza że ca<0 z czego a = 1.
wartość bezwzględna zmienia swój znak w 32.
Czyli dla pierwszego przypadku od (−∞; 32) jest ujemna:
x2 + 2x − 3 − k3 − 5 = 0
x2 + 2x − k3 − 8 = 0
c = −k3 − 8
c < 0
−k3 < 8
k > −2
dla drugiego przypadku od(32; +∞) jest dodatnia:
x2 −2x + 3 − k3 − 5 = 0
x2 − 2x − k3 − 2 = 0
c = −k3 − 2
c < 0
−k3 < 2
k3 > −2
k > −3√2
Problem jest taki, że nijak nie zgadza mi się to z wykresem funkcji. I jakoby z niego wynika że
drugie rozwiązania dla k (czyli to k > −3√2) muszę odrzucić. I nie mam pojęcia dlaczego. Z
góry dziękuje za pomoc.
4 maj 21:33
Jerzy:

czerwona: y = k
3 + 5
4 maj 21:36
Godzio: Nie bierzesz pod uwagę, że pierwiastki znajdują się w odpowiednich przedziałach. Lepiej robić z
wykresem, jeśli chcesz będę mógł Ci to rozpisać
4 maj 21:38
Sawyer: Jerzy: Nie do końca rozumiem Twoje uzasadnienie. Mógłbyś wyjaśnić jak chłopu na roli

?
Godzio: A mógłbyś to rozwiązać algebraicznie? Ponieważ nie wiem czemu miałbym w ogóle ustalać
jakikolwiek przedział dla wartości K.
4 maj 21:43
Sawyer: Jerzy: Znaczy widzę że od tej linii w "górę" rozwiązania będą innych znaków. Ale jak mam
znaleźć jej równanie.
4 maj 21:45
Jerzy:
Zauważ,że jesli tylko podniesieś czerwoną linię do góry, to przetnie zieloną w punktach
o odcietych przeciwnych znaków
4 maj 21:45
Jerzy:
obecnie: k3 + 5 = −3 ( widać na wykresie ) , a jak podniesiesz do góry, to ?
4 maj 21:46
PrzyszlyMakler: Ale skąd znalazłes równanie tej prostej?
4 maj 21:48
Jerzy:
Podane jest w treści zadania ( prawa strona równania )
4 maj 21:49
Jerzy:
A jeśli pytasz dlaczego : y = − 3 ... podstaw z lewej strony: x = 0
4 maj 21:50
Sawyer: Jerzy: K3>−8 ? No ale powiedzmy że nie mam takiego luksusu jak rysowanie wykresu i chciałbym
znaleźć równanie tej prostej algebraicznie. Jak dojść do tego że k3 + 5 = −3 i że w takim
układzie k3 > 8 (czyli w góre od niej) przecina równanie w rozwiązaniach o odmiennych znakach
4 maj 21:53
Sawyer: Jerzy: no dobra rozumiem. A czemu moje podejście do zadania jest złe?
4 maj 21:54
Jerzy:
Algebraicznie.... rozbijasz na dwa równania kwadratowe ( w przedziałach)
i dobierasz takie warunki ( dla parametru k), aby trójmian miał dwa pierwiastki różnych znaków:
Δ>0
x1*x2 < 0
x1 + x2 < 0
4 maj 21:55
Godzio: | | 3 | |
Zajmę się najpierw przedziałem x ∊ (−∞, |
| > |
| | 2 | |
| | 3 | |
Jeden pierwiastek musi znajdować się w przedziale (−∞,0), a drugi (0, |
| >. |
| | 2 | |
Mamy funkcję f(x) = x
2 + 2x − k
3 − 8
Δ > 0
f(0) < 0
− skąd te warunki? Narysuj parabolę spełniającą warunki zadania (dowolną), i zobacz co musi być
spełnione, aby to zaszło

Δ = 4 + 4k
3 + 32 = 4k
3 + 36 > 0 ⇒ k
3 > −9 ⇒ k > −
3√9 ≈ −2,08
f(0) = − k
3 − 8 < 0 ⇒ k
3 > − 8 ⇒ k > −2
| | 3 | | 9 | | 11 | | 11 | |
f( |
| ) = |
| + 3 − k3 − 8 = − |
| − k3 ≥ 0 ⇒ k3 ≤ − |
| |
| | 2 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 3√11 | |
stąd k ≤ − |
| ≈ − 1,4 |
| | 3√4 | |
| | 3 | |
Teraz dla zajmijmy się przypadkiem, gdy mamy jedno rozwiązanie ujemne dla x ∊ (−∞, |
| > |
| | 2 | |
| | 3 | |
oraz jedno rozwiązanie dodatnie dla x ∊ ( |
| ,∞) oraz |
| | 2 | |
| | 3 | |
W pierwszym przypadku interesuje nas przypadek gdy x1 < 0 oraz x2 > |
| . |
| | 2 | |
Wówczas równanie posiada tylko jedno rozwiązanie bo x
2 nie należy do rozpatrywanego
przypadku:
Δ > 0 ⇒ k > −
3√9
f(0) < 0 ⇒ k > −2
| | 3 | | 3√11 | |
f( |
| ) < 0 ⇒ k > − |
| |
| | 2 | | 3√4 | |
| | 3√11 | |
Cześć wspólna to k > − |
| |
| | 3√4 | |
Teraz bierzemy funkcję dla drugiego przedziału:
| | 3 | |
f(x) = x2 − 2x − k3 − 2 i warunki na jeden pierwiastek w przedziale ( |
| ,∞) |
| | 2 | |
Δ > 0 ⇒ 4 + 4k
3 + 8 = 4k
3 + 12 > 0 ⇒ k > −
3√3
| | 3 | | 9 | | 11 | | 3√11 | |
f( |
| ) < 0 ⇒ |
| − 3 − k3 − 2 = − |
| − k3 < 0 ⇒ k > − |
| |
| | 2 | | 4 | | 4 | | 3√4 | |
| | 3√11 | |
Biorąc część wspólną mamy: k > − |
| |
| | 3√4 | |
| | 3 | |
Teraz bierzemy część wspólną z warunkami z przedziału (−∞, |
| > i mamy: |
| | 2 | |
Ostatecznie sumujemy przedziały z dwóch przypadków i mamy:
| | 3√11 | | 3√11 | |
k > − |
| lub k ∊ (−2,− |
| > |
| | 3√4 | | 3√4 | |
Co ostatecznie daje odpowiedź: k > −2
Jak widać wyliczenia nie są łatwe i trzeba przejść kilka etapów
4 maj 22:01
Jerzy:
A czy jest zakaz wspomagania się szkicem wykresu ?
4 maj 22:02
Godzio:
Teoretycznie trzeba by było jeszcze liczyć przypadek gdy
| | 3 | | 3 | |
Δ = 0 i x0 < 0 gdy x ≤ |
| oraz Δ = 0 i x0 > 0 gdy x > |
| |
| | 2 | | 2 | |
4 maj 22:04
Sawyer: Jerzy: Ok, rozumiem. I dziękuje. Jednak jestem debilem. Po pierwsze: Rozwiązanie z tym
równaniem prostej które podałeś jest o niebo łatwiejsze. A po drugie: Jeśli mam k > −2 a w
drugim przypadku k > −3√2 to drugi przypadek jest podzbiorem pierwszego i biorę sumę czyli
po prostu zbiór pierwszy => k>−2.
Godzio: Również dziękuje.
Ok, uznajmy że temat zamknięty. Chyba że dalej jakoś źle myślę.
4 maj 22:05
Godzio:
Sawyer, powtórzę. Nie możesz po prostu liczyć dla przypadków parametr k. Rozpisałem Ci, że
w danym przypadku może się zdarzyć, że masz dwa rozwiązania − jedno ujemne drugie dodatnie. No
| | 3 | |
to weźmy przypadek gdy x ∊ (−∞, |
| ), nakładasz warunek, że x1x2 < 0, ale co gdy x1 = |
| | 2 | |
−5, a x
2 = 4, przecież 4 nie należy do tego przedziału, więc tak jakby nie istnieje to
rozwiązanie. Rozumiesz?
4 maj 22:09
Sawyer: Godzio: No właśnie analizuje Twoje obliczenia. I oczywiście masz rację. Widzę że to zadziałało
po prostu dla tego równania, racja. Muszę brać pod uwagę w ogóle istnienie miejsca zerowego −
a ja założyłem bezpodstawnie że istnieje w takim przedziale. Będę pamiętał.
4 maj 22:18