pochodne, określenie większej wartości
potencjalna_maturzystka: | | 1 | |
Funkcja f określona jest wzorem: f(x):=x+ |
| . |
| | x | |
a) wyznacz przedziały monotoniczności funkcji f (to zrobiłam: maleje dla <−1,1>\{0}, rośnie dla
(−
∞,−1> U <1,
∞>)
b) w którym punkcie: x
1=log
74 czy x
2=log
73 funkcja przyjmuje większą wartość?
Odpowiedź uzasadnij.
Wiem, że w x
2, ale jak to uzasadnić?
Zadanie pochodzi z II części zbioru zadań Andrzeja Kiełbasy dla roczników 2016−...
4 maj 21:22
Janek191:
Oblicz f(x
1) i f(x
2) i porównaj
4 maj 21:24
Jerzy:
nie o to chodzi w tym zadaniu .... obydwa pierwiastki należą do przedziału,
gdzie funkcja jest malejąca i x1 > x2
4 maj 21:27
potencjalna_maturzystka: czyli wystarczy, że napiszę, że skoro x1>x2 i jest to w przedziale malejącym, to oznacza,
że wartość dla x1 będzie mniejsza od wartości dla x2? Bez żadnych obliczeń, tylko ten
słowny komentarz? Czy też wykazać to pochodną w tym punkcie (robiłam teraz, ale coś nie
wychodzi)?
4 maj 21:29
Jerzy:
Wystarczy taki komentarz, bo to wynika z definicji funkcji malejącej
4 maj 21:31
potencjalna_maturzystka: ok, dziękuję
4 maj 21:31