Całki
Theosh: N[Całki
| | 1 | |
Mam taką całkę: ∫ |
| dx I nie wiem jak się za nią zabrać. Jakieś wskazówki ? |
| | x2 − 27x | |
4 maj 21:15
Jerzy:
np. rozłóż na ułamki proste
4 maj 21:16
Theosh:
| | 1 | | 1 | | 1 | | −1 | | 1 | |
∫ |
| dx − |
| ∫ |
| dx = |
| − |
| Ln|x| + C. Wolfram pokazuje zupełnie |
| | x2 | | 27 | | x | | x | | 27 | |
inaczej.
4 maj 21:19
4 maj 21:20
Jerzy:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
a od kiedy : |
| = |
| − |
| ? |
| | a − b | | a | | b | |
4 maj 21:21
Jerzy:
| 1 | | A | | B | |
| = |
| + |
| ..... i oblicz : A i B |
| x(x−27) | | x | | x − 27 | |
4 maj 21:22
Theosh:
Mam równanie: A(x−27) +B(x) = 1
Ax −27A + Bx =1 chyba dalej nie mogę obliczyć.
4 maj 21:26
Jerzy:
wyłacz x prze nawias i porównaj współczynniki
4 maj 21:29
4 maj 21:34
Jerzy:
x(A+B) − 27B = 1
A + B = 0
−27B = 1
4 maj 21:38
Theosh: sorry za te głupstwa już wpadłem jak to zrobić zaraz napiszę
4 maj 21:38
4 maj 21:39
Theosh: Dzięki za pomoc.
4 maj 21:40
Jerzy:
... i teraz dopiero rozbijasz na dwie całki
4 maj 21:40