prost k i l
nika: Witam. Mógłby mi ktoś pomóc w rozwiązaniu tego zadania? Nie wiem jak się do tego zabrać. Prosta
k o równaniu y=3m2x + 1 jest prostopadła do prostej l o równaniu y=−9m/8 x + 2. Wynika z tego,
że:
A. m= 3
B. m= 3/8
C. m= 2/3
D. m= − 2/3
4 maj 21:02
4 maj 21:04
6latek : dwie proste sa prostopadle jeśli
a*a1=−1
==========
Skorzystaj z tego
4 maj 21:05
4 maj 21:06
nika: Czyli odpowiedź C? 2/3
A mam jeszcze z tym zadaniem problem: Największą liczbą całkowitą spełniającą nierówność
x/3 + x−2/2 < −5 jest liczba:
A. −5
B. −4
C. 5
D. 6
4 maj 21:11
Jerzy:
Rozwiąż nierówność i znajdź najwieksze rozwiazanie calkowite
4 maj 21:14
Janek191:
Pomnóż obustronnie przez 6.
4 maj 21:15
nika: Czyli oba ułamki mam sprowadzić do wspólnego mianownika 6 i potem to obliczać?
Czy mam się pozbyć obu mianowników mnożąc najpierw przez 3, a potem przez 2?
4 maj 21:16
nika: To wychodzi mi x < − 24/5
4 maj 21:18
Janek191:
2 x + 3*(x −2) < − 30
4 maj 21:18
Janek191:
2 x + 3 x − 6 < − 30
5 x < − 24
x < − 4,8
4 maj 21:19
Jerzy:
a jaka jest największa całkowita mniejsza od − 24/5 ?
4 maj 21:19
nika: −4?
4 maj 21:21
nika: Nie, −5 jest mniejsze. Już zgłupiałam.
4 maj 21:27
Janek191:
− 5
===
4 maj 21:28
nika: Bardzo dziękuję za pomoc
4 maj 21:52