Rekurencja
Ralf: Jak przerobić ciąg określony rekurencyjnie na zwykły określony jako a
n = coś ?
| | ⎧ | a1=32 | |
| Mam zadanie maturalne wyznacz 4 wyraz ciągu : | ⎩ | an+1=17*an +2 |
|
To sobie podstawiam po kolei i wychodzi, ale co zrobić, jak będzie wyznacz 40 wyraz ciągu?
4 maj 20:39
Jerzy:
jak ustalisz n − ty, to ustalisz 40 − ty
4 maj 20:42
X?: Możesz to Jerzy pokazać na przykładzie?
4 maj 20:52
Jerzy:
a1 = 1
an+1 = (n+1)*an
a1 = 1
a2 = 2
a3 = 6
a4 = 24
a5 = 120
an = n!
4 maj 20:56
ICSP: Poczytaj o metodzie czynnika sumacyjnego.
4 maj 21:03
X?: A jeszcze inne?
4 maj 21:06