funkcje f i g...
z1: Funkcje f i g określone są wzorami f(x) = |x−1| − 2 i g(x) = 2mx. Wyznacz wartość parametru m,
dla którego pole obszaru ograniczonego wykresami tych funkcji jest najmniejsze.
Na początku wyliczyłem punkt wspólny, oznaczyłem go jako C = (1,−2), a następnie obliczyłem
punkty A i B, odpowiednio:
| | −1 | | −2m | |
B = ( |
| , |
| ) |
| | 2m+1 | | 2m+1 | |
| | 4m+4 | |
Potem chciałem wyznaczyć wzór na pole, więc wyznaczyłem odcinek |AB| = √ |
| oraz |
| | 1−2m | |
| | |2m+2| | |
wysokość (odległość punktu C do prostej g(x) (odcinek AB) h= |
| |
| | √4m2+1 | |
Wyliczyłem z tego pochodną itd, ale wynik mi nie wyszedł i zastanawiam się, co jest źle.
| | 1 | |
odpowiedź to m = − |
| , a w rozwiązaniu w książce korzystano z innego wzoru na pole, mimo |
| | 4 | |
to, chciałbym wiedzieć, dlaczego moja metoda jest zła