matura podst
PrzyszlyMakler:

Cześć! Przychodzę do Was z jedynym zagadnieniem z podstawy, które zawsze mi sprawia kłopot. Jak
się wyznacza kąty w układzie współrzędnych? No na tangens jest wzór, a jakby (rys. wymyslony
calkowicie) było coś takiego, to jak wyznaczyć np. sinus kąta a?
4 maj 18:06
,.,: Chodzi ci o wzór na tangens tgα=y/x?
Jak tak to na sinus jest też wzór w karcie wzorów sinα=y/r, albo możesz policzyć sobie z
twierdzenia pitagorasa po prostu.
4 maj 18:11
PrzyszlyMakler: A dla tego przykładu, jakbyś to zrobił?
4 maj 18:17
yht:
na podstawie nie będzie takich − może być 1−wsza bądź 2−ga ćwiartka
to co narysowałeś idzie mniej więcej tak:
x=−4, y=−3, r=
√x2+y2 =
√16+9 = 5
| | y | | 3 | |
tg a = |
| = {−3}{−4} = |
| |
| | x | | 4 | |
4 maj 18:23
Mila:
Nie wymyślaj zadań, tylko napisz konkretne ze zbioru albo arkusza, to wyjaśnimy.
4 maj 18:24
PrzyszlyMakler: Dziękuję bardzo yht, a Milu własnie zależało mi na takich nietypowych sytuacjach. A moglibyscie
wyjaścić, skąd się wzięły te wzory dla układów współrzędnych? Bo znam definicje sinusa,
cosinusa, ale dla tego układu jakim cudem y/r
4 maj 18:28
ZKS:
Jak sam napisałeś, że znasz definicję sinusa to chyba powinieneś wiedzieć dlaczego.
4 maj 18:32
yht:
kąt α możesz sobie podzielić na tak jakby 2 kąty, ten górny 180 stopni, i ten dolny załóżmy β
α = 180
0 + β
Wyznaczając β, dostajemy β = 180
0 − α
teraz łączymy punkty (−4,0) oraz (−4,−3) na Twoim rysunku, w rezultacie otrzymujemy Δ
prostokątny, z którego
policzymy sinus tego dolnego (ostrego!) kąta 180
0−α
Ze wzoru redukcyjnego wiadomo, że sin(180
0−α) = −sinα dla dowolnego α∊R
zatem
| | 3 | |
−sinα = |
| czyli sinα = −3/5 |
| | 5 | |
4 maj 18:33
ZKS:
sin(π − α) = sin(α)
4 maj 18:35
PrzyszlyMakler: Wszystko rozumiem. Dziękuję bardzo ; )
4 maj 18:42