Turysta wybrał się na pieszą wędrówkę, która
składała się najpierw z odcinka płaskiego, następnie z krótkiej wspinaczki. Po dojściu do celu
wrócil tą samą drogą, czyli zszedł w dół i ponownie przeszedł płaski odcinek. Cała wędrówka
trwała 2h. Ile km przewędrował, jeśli wiemy że po płaskim terenie poruszał się z prędkością
4kmh, wspinał się z prędkościa 3kmh, a schodził z prędkością 6kmh.
Wybaczcie, że nie podam moich obliczeń, ale w 100% wiem że są błędne. Proszę o pomoc w
rozwiązaniu.
| s1 | ||
v1=4km/h, s1=v1*t1⇔t1= | ||
| 4 |
| s2 | ||
t2= | ||
| 3 |
| s2 | ||
t3= | ||
| 6 |
Dobra i ta podpowiedź