granica funkcji
student: Granica funkcji
Oblicz granicę przy x dążącym do 0+ funkcji {arcusin xx}{x−2}
4 maj 17:01
student: Tylko matury, a ktoś już studiuje i wie jak policzyc granice
5 maj 23:25
jc: granica = e1/6
5 maj 23:38
jc: Gdzie dają takie zadania?
5 maj 23:38
student: ale skąd taki akurat wynik
5 maj 23:41
jc: Nie ma znaczenia z której strony idziemy do zera.
| | | |
[(asin x)/x ]1/x2 = exp( |
| ) |
| | x2 | |
A teraz stosuj 4 razy regulę H.
Ja spojrzałem na rowinięcie (asin x)/x = 1 + 1/6*x
2 + 3/40*x
4 + 5/112*x
6 + ...
odrzuciłem dalsze wyrazy i napisałem wynik.
5 maj 23:55
student: dzięki
6 maj 00:04