matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Uzasadnij, że dla każdego kąta ostrego zachodzi równość:
Jon:
Uzasadnij, że dla każdego kąta ostrego zachodzi równość:
tg
2
α−sin
2
α
= tg
4
α
1−tg
2
αcos
2
α
Doszedłem do czegoś takiego, że:
sin
2
α
sin
2
α
−
i nie wiem co dalej, chyba że poszedłem w złą stronę.
cos
4
α
cos
2
α
Z góry dzięki za pomoc
4 maj 16:59
Mila:
sin
2
α
−sin
2
α
cos
2
α
L=
=
sin
2
α
1−
*cos
2
α
cos
2
α
sin
2
α
−sin
2
α
cos
2
α
=
=
1−sin
2
α
sin
2
α
−sin
2
α
cos
2
α
cos
2
α
=
*
=
cos
2
α
cos
2
α
sin
2
α−sin
2
α*cos
2
α
sin
2
α*(1−cos
2
α)
sin
4
α
=
=
=
=tg
4
α=P
cos
4
α
cos
4
α
cos
4
α
4 maj 17:16
Jon:
Dzięki wielkie!
4 maj 17:22