Wyznaczyć wzór wielomianu
adison:

Na rysunku mam przedstawiony wielomian. W treści zadania mam podane następujące dane:
−jest to wielomian stopnia trzeciego
−funkcja ma dokładnie dwa miejsca zerowe: −2 i 1
−W'(−2)=18 <−−− chodzi o pochodną
Wyznacz wzór wielomianu W(x)
4 maj 16:51
Mila:
Podpowiedź :
1 jest pierwiastkiem podwójnym.
4 maj 17:06
adison: Dalej mi nic nie wychodzi
4 maj 18:16
adison: Czy mam to rozwiązać na układ równań?
4 maj 18:16
Mila:
W(x)=a*(x+2)*(x−1)2
W(x)=a*(x+2)*(x2−2x+1)=a*(x3−2x2+x+2x2−4x+2)
W(x)=a*(x3−3x+2)
W'(x)=a*(3x2−3)
18=a*(3*4−3)
a=2
W(x)=2*(x3−3x+2)=2x3−6x+4
4 maj 18:22
adison: Matko Jedyna jak ja tego nie zauważyłem!

Dziękuję Ci bardzo Mila za pomoc i poświęcony czas
4 maj 18:25
Mila:
Jesteś zmęczony, pospaceruj, aby mózg dotlenić.
4 maj 18:45