Oblicz pole koła wpisanego.
Arek: Proszę o rozwiązanie zadania.
Przeciwprostokątna trójkąta prostokątnego jest równa 13, a pole 30cm2. Oblicz pole koła
wpisanego w ten trójkąt.
4 maj 15:32
Eta:
a
2+b
2=169 ⇒ (a+b)
2−2ab=169 ⇒ (a+b)
2−120=169 ⇒ (a+b)
2=289 ⇒ a+b= 17
2r+2R=a+b ⇒ 2r= 17−13 ⇒ r=2
P(koła wpisanego)= πr
2=4π
4 maj 15:42
Arek: Czy mógłbym się dowiedzieć skąd wzięło się równanie : 2r+2R=a+b?
4 maj 15:46
Damian: w karcie wzorów masz (a+b−c)/2=r
4 maj 15:49
Arek: Dzięki wielkie
4 maj 15:57
mimi: Eta, mam takie prywatne pytanie.. Czy byłabyś w stanie pomoc w przygotowaniach do matury
rozszerzonej która bedzie za rok?
Pozdrawiam
4 maj 16:47