bryła obrotowa - romb
klp: Romb o boku długości a obraca się dokoła jednej z przekątnych. Wyznacz pole tego spośród takich
rombów, dla którego objętość otrzymanej bryły jest największa.
Otrzymana bryła to dwa złączone (podstawami) stożki, więc jej objętość to V=2/3πr2h
Wiem jak rozwiązuje się tego typu zadania, ale mam problem z wyrażeniem przekątnej, czyli
wysokości lub promienia bryły, za pomocą danego boku "a".
4 maj 14:05
===:
Przekątne rombu przecinają się pod kątem prostym i dzielą się na połowy.
Stary ... poczciwy "PieciaGoras" na pewno Ci pomoże
4 maj 14:20
klp:

czyli jak mam połowę rombu jak na rysunku, czyli przekrój połowy otrzymanej bryły, to zapisuje
r
2=a
2−h
2 i rozwiązuje dalej równanie podstawiając do wzoru, licząc pochodną itp. przy czym
h traktuje jako parametr

?
4 maj 14:24
Tadeusz:
a to Ty masz dane
Wyznacz r poprzez h
4 maj 14:52
klp: Właśnie jedyna dana jaką mam to to, że bok rombu wynosi a, więc mam lekką zagwozdkę co dalej
robić. Spróbowałem zrobić tak jak napisałem wyżej i pochodna wyszłą V(a)=2π/3*a2*h−h3, ale
pochodna z tego to funkcja liniowa z minimum, czyli nie policzę z tego największej objętości
bryły...
4 maj 14:59