Wielomiany - pomocy!
Trojanx300: Witam , potrzebuje pomocy ,ponieważ nie potrafię rozwiązać tych zadań ...każda pomoc się
liczy

Mam tych zadań o wiele więcej , ale rozwiązanie przykładów które podałem bardzo mnie
naprowadzi...
BARDZO PILNE

1.Dane są wielomiany : p(x) = 2x
2 −3x+6 oraz q(x) = x
3−3x
2−x−4
Wyznacz:
a) pierwiastki wielomianu w(x) = p(x) − q(x)
b) zbiór wartości wielomianu w(x) =2q(x) −x *p(x)
2.Dane są wielomiany : p(x) = 2−x
3 oraz q(x) = x
2−2x+2
a) pierwiastki wielomianu w(x) = p(x) − q(x)
b) zbiór wartości wielomianu w(x) =p(x) +x*q(x)
3.Sprawdź ile pierwiastków ma wielomian :
a) (x
2+4x+4)(x+1)
2
b)(x
2+5x+4)(x
2+1)
4.Rozwiąż równania:
x=x
3
x
3+x=0
5.Wyznacz wartość parametrów a i b tak ,aby wielomiany W i V były równe:
a) w(x) = x
3−x
2+ax+b V(x) = (x−1)(x
2+1)
b) w(x) = −x
3−4x
2+x+4 v(x) = (ax+b)(x
2−1)
6. Wyznacz wartość parametru a tak , aby liczba x0 (zero w indeksie) była pierwiastkiem
wielomianu W
a) W(x) = x
3+ax
2−7x+10 x0 = −2
b) W(x) = x
3 + (ax)
2+2x−1 x0 = −1
4 maj 13:24
6latek : Zadanie nr 6
Wstawiasz za x=−2 do a) i W(−2)=0 skoro liczba x0 ma być pierwiastkiem
to samo b)
Zadanie nr 5
Wymnoz wielomiany V(x) i porównaj wspolczynniki z wielomianem W(x)
4 maj 13:32
6latek : Zadanie nr 4a) x−x3=0 ⇒x3−x=0 to x(x2−1)=0 to x=0 lub x2−1=0 to (x+1)(x−1)=0 to x=−1
lub x=1
Podobnie b)
Zadanie nr 3
(x2+4x+4)(x+1)2=0
(x+2)2(x+1)2=0 to (x+2)=0 to x+2=0 to x=−2 (podwojny ) lub (x+1)2=0 to x+1=0 to
x=−1 (podwojny
czyli 2 pierwiastki x=−2 i x=−1 obydwa podwojne
b) rozloz x2+5x+4 na czynnki a tutaj x2+1=0 to x2=−1 (się zastnow
4 maj 13:43
6latek : Jeśli chodzi o zadanie nr 2 i nr 1 to odejmowanie wielomianow powinieneś umiec zrobić
Jak to zrobisz ito pomoge w podpunktach a i b
4 maj 13:45
Trojanx300: 6 latek W zadaniu 1. a) w(x) = 2x
2−3x+6− x
3−3x
2−x−4 = −x
3−x
2−4x−2 ale nie wiem co z
tym dalej zrobić ...
a w 2. a) w(x) =2−x
3−x
2−2x+2 = −x
3−x
2−2x+4 i tutaj też nie wiem.. ;x
4 maj 13:57
6latek : Teraz muszse pilnie wyjechać
Będę z 2 godziny . Pomoge jak wroce .
4 maj 14:05
Trojanx300: Dobrze

Poczekam , i dziękuje za pomoc
4 maj 14:10
klp: Trojanx300
w 1.a) źle obliczyłeś ten wielomian w(x). Masz p(x)−q(x), czyli 2x2−3x+6−(x3−3x2−x−4), a ty
nie zmieniłeś znaków w drugim wielomianie i dlatego wyszło ci −x3−x2−4x−2 zamiast
−x3+5x2−2x+10
4 maj 14:13
Trojanx300: 6 latek w zad.6. a) Wyszło mi tak : w(−2)=(−2)
3+a(−2)
2−7*(−2)+10 = −8+4a+14+10= 4a+16
i teraz 4a=−16 / :4
a= −4
b) w(−1) = (−1)
3+[a(−1)]
2+2(−1)−1= −1+a
2−2−1= a
2−4
a
2=4 / p
a=2
Czy dobrze zrobiłem? Oraz czy to wszystko , czy coś jeszcze trzeba obliczyć...
4 maj 14:42
Trojanx300: Potrzebuje jeszcze pomocy z zadaniem 6 ale podpunktem c) < nie zapisałem go ale:
W(x) = (ax)3+(a2−a)x+a x0 = −2
4 maj 14:46
Trojanx300: a w zadaniu 4. b) mam x3+x=0 => x(x2+1)=0 => x=0 lub x2+1=0 i mam deltą to obliczyć?
4 maj 14:52
Trojanx300: lkp faktycznie O.o głupi jestem ,
, więc tak : w zadaniu 1. a) ma być:
2x
2−3x+6−x
3+3x
2+x+4= −x
3+5x
2−2x+10 i potem:
−x
2(x−5) −2(x−5) = (−x
2 −2 ) (x−5)
−x
2−2=0 x=5
−x
2=2 / *(−1)
x
2=−2
i co z tym dalej?
4 maj 15:00
Trojanx300: i w 2. a) też mam źle więc :
w(x)= 2−x3−x2+2x−2 = −x3−x2+2x
x(−x2−x+2)
x=0 v a= −1 , b=−1 , c=2
Δ= (−1)2 − 4 * (−1)*2 = 1 +8 = 9
√Δ = 3
x= 1(+,−)3 ==> −2
−−−−−−−−−−−−−−−
−2 ==> 1
Dobrze?
4 maj 15:08
klp: 2. nie liczyłem, ale w 1. pogrupowałeś wyrazy, więc wyłącz tylko minus z nawiasu (−x2−2) i
wypisz wszystkie pierwiastki tego wielomianu.
4 maj 15:13
klp: w 2. powinny wyjść 3 pierwiastki: −2,0 i 1 czyli masz dobrze
4 maj 15:15
Trojanx300: klp w 1. a)
2x2−3x+6−x3+3x2+x+4= −x3+5x2−2x+10 i potem:
−x2(x−5) −2(x−5) = (−x2 −2 ) (x−5)
−(x
2−2)(x−5)
(x−2)(x+2)(x−5)
x=2 , x=−2 , x=5
Tak ma być? Bo nie wiem co z tym minusem potem zrobić..
4 maj 15:16
klp: wyłączasz minus z nawiasu, czyli wyciągasz −1 z nawiasu, tak jakbyś z (4x+2) wyciągnął 2 i
wyszłoby ci 2(2x+1)
4 maj 15:18
Trojanx300: klp ale jak to powinno wyglądać ?
(−x
2−2)(x−5)
−(x
2+2)(x−5)
x
2+2=0 v x=5
x
2= −2
i tu chyba mam przekreślić zero?
Tak
4 maj 15:28
klp: no tak, x2=−2 nie ma rozwiązań w zbiorze liczb rzeczywistych czyli jedynym pierwiastkiem tego
wielomianu jest 5
4 maj 15:35
Trojanx300: No dobrze , to mam zrobione 1. a) , 2. a) 4 i 6 , jeszcze tylko reszta ,,
4 maj 15:46
Trojanx300: Ale dziekuje
klp za pomoc
4 maj 15:57
klp: W 5) wymnóż te nawiasy przez siebie i porównaj "a" ze współczynnikiem przy takiej samej potędze
w tym drugim wielomianie (z nawiasami)
W 3) sprawdź deltą czy te funkcje kwadratowe mają rozwiązania, jak tak to je znajdź i wypisz
wszystkie pierwiastki wielomianów
4 maj 16:23
Trojanx300: Zad 3.
a) Δ= 32−4*1*4 = 9−16 = −7 <0 nie ma ale (x2−1) = > (x+1)(x−1)
x=−1, x=1
b) Δ= 42 −4*1*4= 16−16=0 =0 i zostało jeszcze (x+1)2 <== mam wzoru użyć ? Jesli tak to,:
x0 = −4/ 2 = −2 (x2+2x+1)
Δ= 4−4 = 0
x0= −2/2 = −1
Dobrze?
4 maj 17:13
Trojanx300: a w 5.
a) W(x) = x
3−x
2+ax+b
v(x)= (x−1)(x
2+1) = x
3+x−x
2−1= x
3−x
2+x−1 em więc a = 1 , i b = −1


?
b) −x
3−4x
2+x+4
v(x) = (ax+b)(x
2−1) ale tego to nie wiem jak zrobić ...
4 maj 17:22
klp: W 3. a) chyba źle przepisałeś sobie tę funkcję kwadratową, bo policzyłeś w delcie b2 jako 32,
podczas gdy masz to x2+4x+4
4 maj 18:16
klp: w 5. a) masz dobrze
w b) po prostu wymnóż jeden nawias przez drugi. Nie zrobię tego za ciebie, ale początek wygląda
tak (ax+b)(x2−1)=ax3−ax+...
4 maj 18:19
Trojanx300: Eh , jestem nieuważny z natury ,,
3.
a) Δ= 42−4*2*4 = 16−32 = −16 < 0 nie ma więc tylko (x2−1) = > (x+1)(x−1)
x=−1, x=1
Tak jest dobrze?
4 maj 19:08
6latek : Widze ze miałeś pomoc wiec już cos wiesz
4 maj 19:08
Trojanx300: 5.
b) −x
3−4x
2+x+4
v(x) = (ax+b)(x
2−1) = ax
3−ax+bx
2−b = ax
2+x
2
? nie wiem ,
,
4 maj 19:11
Trojanx300: coś wiem
6latek ale nie wszystko , więc też możesz pomóc jak Ci się chce


4 maj 19:12
6latek : Dlaczego nie myślisz
przecież x
2+4x+4= (x+2)
2 ze wzoru skroconego mnożenia (widzisz to ?
x
2+4x+4=0
Δ= b
2−4*a*c
Δ= 4
2−4*1*4
Δ= 16−16−0 (masz jeden pierwiastek podwojny
To samo masz
(x+2)
2=0 ⇔x+2=0 to x=−2
czy to taki stres przed matura ?
4 maj 19:14
Trojanx300: szkoda że zdjęć się nie da bo mam baardzo dużo zadań do zrobienia ogólnie , ponad 20 z czego w
3 zadaniach przykłady kończą się na podwójnym alfabecie

Potem dodam jeszcze jakieś inne
zadania z którymi nie mogę sobie poradzić , ale na razie chciałbym umieć rozwiązać te które
wstawiłem

Jeszcze brakuje 1 b) , 2 b) , może coś jeszcze ale na razie raczej nie

Około 21 dodam
kolejne zadania ;x
4 maj 19:18
Trojanx300: Maturą niee , jestem w 2 klasie technikum ;x
4 maj 19:19
Trojanx300: Robię już tyle tych zadań że wszystko mi się miesza ,,
4 maj 19:19
Trojanx300: Przepraszam , ale nie jestem orłem , dlatego staram się zrozumieć ...
4 maj 19:21
6latek : To było do zadania nr 3a)
TEraz wezmy zadanir nr 5b)
Mnozymy V(x)= (ax+b)(x2−1)= ax3−ax+bx2−b
Porzadkujemy według poteg malejących
V(x)=ax3+bx2−ax−b
==============
Porównujemy z wielomianem
W(x)= −x3−4x2+x+4
czyli mamy a=−1 b=−4
Podstawiamy a=−1 i b=−4 do wielomianu V(x)
V(x) = (−1)*x3 −4*x2−(−1)x−(−4) = −x3−4x2+x+4
Mamy dobrze
4 maj 19:27
6latek : zadanie nr 1a)
P(x)= 2x2−3x+6
Q(x)= x3−3x2−x−4
W(x)=P(x)−Q(x)
W(x)=2x2−3x+6−(x3−3x2−x−4)= 2x2−3x+6−x3+3x2+x+4=−x3+5x2−2x+10
Wiec
W(x)= −x3+5x2−2x+10
Teraz żeby się pozbyć tego (−) przed x3 mnożymy wieloniam W(x) przez (−1)
mamy wtedy
W(x)= x3−5x2+2x−10
Skoro mamy obliczyć pierwastki wielomianu to wielomian W(x) przyrównujemy do zera
x3−5x2+2x−10=0
Albo twierdzenie Bezout jak nie widzisz tutaj grupowania
bo popatrz grupujesz 1 z 2 i 3 z 4
x2(x−5) +2(x−5)=0
Wyciagamy wspólny czynnik (x−5) przed nawias
Korzystamy z tego ze
a*b± b*c= b(a±c)
U nasz będzie (x−5)(x2+2)=0 to x−5=0 to x=... lub x2+2=0 to x...(tu się zastanow
dobrze
4 maj 19:49
6latek : Zbior wartości wielomianu W(x)=2*Q(x)−x*P(x)
W(x)= 2(x3−3x2−x−4)−x(2x2−3x+6)
W(x)= 2x3−6x2−2x−8−2x3+3x2−6x
W(x)= −3x2−8x−8
===============
a zbior wartości y=−3x2−8x−8 to już umiesz zrobić
Sprawdz jeszcze raz obliczenia bo rozwiazuje w pamięci
4 maj 19:55
6latek : I dobrze byłoby gdybys się odezwal bo trudno pisać tak samym z sobą
4 maj 19:56
Trojanx300: Dziękuje

Jeszcze tylko muszę pomyśleć nad 1. b) i 2 . b )

Nie wiem czy mam odjąć
pomnożone przez x q(x) czy jak..
4 maj 20:07
Trojanx300: o dziękuje , strona się nie odświeżyła
4 maj 20:08
6latek : w poscie 19:55 masz 1b
czego nie rozumiesz w 2b?
P(x)=2−x3
Q(x)= x2−2x+2
W(x)= P(x)+x*Q(x)
W(x)= 2−x3+x*(x2−2x+2)
W(x)= 2−x3+x3−2x2+2x
Dalej Ty
4 maj 20:14
Trojanx300: w 1. a) Grupowanie miałem dobrze

a wtedy wyjdzie x=5 oraz x
2≠−2
w 2. b) kontynuuję .. w(x) = 2−x
3+x
3−2x
2+2x
w(x) = −2x
2+2x+2
I tutaj chyba mogę deltą więc:
Δ= 2
2−4*(−2)*2= 4+16=20
√Δ = 2
√5
x= −2 (+,− ) 2
√5 /−4 =
√5 / 4 i − 4
√5 / −4 =
√5
4 maj 20:28
6latek : Pierwsze co to znaczy według Ciebie x
2≠−2 ?
Druga sprawa . masz liczyc zbior wartości wiec po co liczysz pierwiastki ?
Przeciez masz wzor
| | −Δ | |
q= |
| (sprawdz go jeszcze dobrze |
| | 4a | |
4 maj 20:32
6latek :

To jest wykres tej funkcji
a<0 wiec Z
wf=(−
∞,q>
Zbior wartości funkcji odczytujesz na osi OY
4 maj 20:36
Trojanx300: no.. x2≠−2 nie ma rozwiązań w zbiorze liczb rzeczywistych
skoro mam liczyć Zbf to : √Δ = 2√5
−2√5 √5
q= −−−−−−− = −−−−−− ?
−8 −4
skoro a<0 więc ramiona paraboli w dół , ale nie potrafię określić zbioru wartości funkcji..
4 maj 20:42
6latek :
A czy we wzorze który napisałem jest −√Δ czy −Δ?
4 maj 20:44
Trojanx300: Jestem kretynem...
q= −20 / −8 = 2 12 no to Zbf = (−∞,212> ...
4 maj 20:47
6latek : No spoko

A co do x
2+2=0 to x
2=−2 to zadaj pytanie na forum
czy to będzie taki zapis x∊∅ czy x∊ℛ
Napisz ze to jest w kontekście równania (ja nie jestem pewien i nie chciałbym Cie wprowadzić w
blad
4 maj 20:53
Trojanx300: Dobrze

zawsze zapisywaliśmy x∊ℛ ,
czy w 1. b)
Δ= (−8)
2−4*(−3)(−8) = 64 − 96= −32
q= 32/−12 = − 2
23
Wiec Zbf= (−
∞, − 2
23 > ?
4 maj 20:57
6latek :

To jest wykres tej funkcji
Wiec ?
4 maj 21:01
Trojanx300: Więc Zbf= (−
∞, − 2
23 > mam dobrze?

Mam jeszcze zadanie :
Dany jest wielomian : w(x)= x
3+mx
2−3x+2 Oblicz m , jeśli wiadomo że liczba 2 jest
pierwiastkiem tego wielomianu ?
w(2) = 0
w(2) = (2)
3+m(2)
2−3(2)+2 = 8 + 4m− 6+2 = 4 +4m więc m = 1 ?
4 maj 21:05
Trojanx300: nieee m = −1?
4 maj 21:07
6latek : i teraz
4+4m=0 to m=1
4 maj 21:11
6latek : no tak m=−1 popatrzyłem na Twój zapis
4 maj 21:12
Trojanx300: Mam jeszcze :
Dane są wielomiany: w(x) = x4−5x3+3 g(x) = 2x4+4x3+2 . Wyznacz K(x) = w(x) − q(x)
Więc : x4−5x3+3−2x4−4x3−2 = −x4 −x3+1 Dobrze? ;3 Przepraszam , że się pytam ale wolę się
upewnić ..
4 maj 21:12
6latek : popraw −5x3−4x3=−9x3
4 maj 21:14
Trojanx300: o dlatego się zawsze wolę zapytać

Mogę jeszcze się pytać , czy już nadużyłem cierpliwość ?
;x
4 maj 21:17
6latek : jeszcze chwile możesz pytac
4 maj 21:18
Trojanx300: Mam wielomian : w(x) = −x3−3x2+16x+48 i mam :
a) Rozłożyć na czynniki Rozłożyć Bezoutem?
b)Obliczyć sumę współczynników wielomianu
c) Obliczyć W(√3−4)
Nie wiem jak to zrobić ..
4 maj 21:22
Trojanx300: 7. I już ostatnie :
Dany jest wielomian w(x) = 2x3−4x2+5x+5 , oblicz wartość parametru m jeżeli:
a) w(1) = 5
b) w (2) = 3
Mam tylko podstawić to 1 i 2?
a) 2(1)3−4(1)2+5(1)+5 = 2−4+5 = 3
b) 2(2)3−4(2)2+5(2)+5 = 16 −16+10+5 = 15 Tak mam robić ?
4 maj 21:28
Trojanx300: Nie.... to 7 jest źle , przepraszam powinno być :
Dany jest wielomian w(x) = 2x3−4x2+5x+m , oblicz wartość parametru m jeżeli:
a) w(1) = 5
b) w (2) = 3
Mam tylko podstawić to 1 i 2?
a) 2(1)3−4(1)2+5(1)+m = 2−4+5+m= −3 +5m
b) 2(2)3−4(2)2+5(2)+m = 16 −16+10+m = 10+m Tak mam robić ?
4 maj 21:30
Mila:
W(x) = −x3−3x2+16x+48
a)
W(x)=−x2(x+3)+16*(x+3)=(x+3)*(−x2+16)=(x+3)*(16−x2)=(x+3)*(4−x)*(4+x)
b)
W(1)=−1−3+16+48=..
to jest suma wsp. wielomianu
C) podstawimy do postaci iloczynowej
W(√3−4)=(√3−4+3)*(4−√3+4)*(4+√3−4)=
=(√3−1)*(8+√3)*√3=
=(3−√3)*(√3+8) wymnóż.
4 maj 21:33
6latek : zapisz go sobie tak
W(x) =x
3+3x
2−16x−48
Możesz przy równaniu pomnozyc przez (−1) każdy składnik wielominu
Przy nierownosci musisz uwazac jak mnożysz przez liczbe ujemna (bo wtedy zmieniasz zwrot
nierownosci
Możesz skorzystać z twierdzenia bezout
Ale popatrz
W(x)=x
3+3x
2−16x−48
W(x)= x
2(x+3)−16(x+3)
W(x)= (x+3)(x
2−16)
W(x)= (x+3)*( dalej Ty
B) Sume wspolczynnikow wielomianu to liczysz W(1)
W(1)= 1
3+3*1
2−16*1−48= policz
c) W(
√3−4)= (
√3−4)
3+3*(
√3−4)
2−16(
√3−4)−48
Zastosuj tutaj wzory
(a−b)
3 = a
3−3ab
2+3a
2b−b
3
(a−b)
2= a
2−2ab+b
2
Szczerze nie chce mi się tego liczyc
4 maj 21:34
6latek : Albo prościej policzysz tak jak napisla
Mila
4 maj 21:38
Trojanx300: Okej

w a) dobrze mi wyszło ,

b) wyszło mi 60
a w c) (x−
√3)*(
√3+8)= 3
√3+24−3−8
√3 = −5
√3+21 ?
4 maj 21:46
4 maj 21:51
6latek : Na zdrowie
4 maj 21:52
Trojanx300: a to zad 7 jakoś postaram się ogarnąć
4 maj 21:52
Mila:
Dobrze.
4 maj 21:53
Trojanx300: Ostatni pytanie , czy zadanie 6 , post z 14:42 a i b jest dobrze?
4 maj 21:59
Mila:
zadanie 6
a) dobrze
b) a2=4⇔a=2 lub a=−2
4 maj 22:11
Mila:
Idź już spać. Powodzenia jutro
4 maj 22:13
6latek : a) jest dobrze
mala uwaga
W(1)=0 gdzie dalej jest przyrównanie do zera ?
b) to samo gdzie przyrównanie do zera ?
poza tym
jeśli masz x2=p to x=√p lub x=−√p
wiec a2=4 to a=√4=2 lub a=−√4= −2
4 maj 22:15
6latek : No tak
6latki już powinny spac
4 maj 22:17