babe: sin
4 x- cos
4 x=0
i x∈<0;2π>
mam obliczyc x .... Dziekuje
3 lis 16:09
krak: (sin2x+cos2x)(sin2x-cos2x)=0 sin2x+cos2x=1
sin2-(1-sin2x)=0 , 2sin2x-1=0 , 2sin2x=1 , sin2x=1/2 , sin30=1/2 ,
2x=30
x=15 , x=-15, itd
3 lis 19:54
kuku: źle

!
3 lis 21:24
kuku: 2
jak sin X =1/2 to sin x = V2/2 lub sinx = - V2/2
ponieważ x∈< 0, 2π> x= π/4
czyli x = π/4 + π lub x=( π - π/4 )+π = 3/4 π + π
więc ostatecznie
x = π/4 x = π/4 + π x = 3/4π + π

wydaje mi się że chyba tak ma być niech ktoś spr.

(ja tak rozwiązywałem na lekcji
3 lis 21:49
kraku: sin4x=cos4x , →pierwiastkując L i P → sinx=cosx dla 45,135,225,315 stopni
sinx=cosx = +/- 1/√2 czyli x=45+n*90 →x=π/4+n*π/2 n= 1,2,...∞
4 lis 10:50