Anna jechala samochodem ze stałą prędkością.
:(:(:( podłamana: Bardzo proszę o wskazówkę do zadania:
Anna jechala samochodem ze stałą prędkością.
W pewnym momencie wyprzedziła rowerzystę poruszającego się ze stałą prędkością 18km/h.
Następnie zatrzymała się na 10 minut.
Potem jechała dalej z tą samą co poprzednio prędkością
i po pewnym czasie znowu wyprzedziła tego samego rowerzystę.
Z jaką prędkością jechała Anna,
jeżeli między kolejnymi momentami wyprzedzania rowerzysty upłynęło 13 minut?
To jakaś masakra:(
4 maj 11:07
Janek191:
v − prędkość samochodu Anny
| | 13 | | 10 | |
t = 13 min = |
| h tp = |
| h |
| | 60 | | 60 | |
| | 3 | | 13 | |
v * |
| = vr * |
| / * 60 |
| | 60 | | 60 | |
3 v = 13 v
r = 13*18 / * 3
v = 78
===============
4 maj 11:16
Janek191:
W V wierszu od góry miało być:
3 v = 13 vr = 13*18 / : 3
4 maj 11:18
Jerzy:
vr*13 = vs*3
vs = 78 km/h
4 maj 11:25
Jerzy:
Zauważ, że samochod pokonał w ciągu 3 min taką drogę jak rower w 13 min
4 maj 11:27
:(:(:( podłamana: Janek jesteś wielki

!
Tylko jeszcze nie rozumiem tego ułamka 3/60 obok prędkości Anny:(
4 maj 11:30
Jerzy:
3 min = 3/60 godz.
4 maj 11:36
4 maj 11:37