granica
patust: oblicz granice xex
gdy x −−−−> −∞
prosze krok po kroku
3 maj 22:22
3 maj 22:23
PatrykUst : Dopiero co pojawiły się u mnie granice, mógłby po prostu rozwiązać tą granicę krok po kroku bo
dopiero się uczę?
3 maj 22:49
Benny: Miałeś de l'Hospitala?
3 maj 22:52
PatrykUst : Właśnie zaczynam tą regułę, jak mi rozpiszesz to powinienem zrozumiec
3 maj 22:53
jc:
| | f | | f' | |
Jeśli g →∞ przy x →∞, to lim |
| = lim |
| |
| | g | | g' | |
U nas x →−
∞ (nie rozumiem, czemu niektórzy tak głupio komplikują zadania)
| | x | | 1 | | 0 | |
lim |
| = lim |
| = lim |
| = 0 |
| | e−x | | −e−x | | e−x | |
3 maj 23:07
PatrykUst : Czyli tym razem x idzie do licznika a ex do mianowania, bo wcześniej napisales ze ex do
licznika a odwrotnisc x do mianownika?
4 maj 09:42
4 maj 09:49
patust: teraz rozumiem a co jesli bysmy wzieli ex do licznika, da sie ta granice wtedy policzyc?
dzieki za wytlumaczenie
4 maj 10:03
jc:
Ogólnie bez l'Hospitala:
x > 0, ex = 1 + x + x2/2! + x3/3! + ... > xk+1/(k+1)!
0 < xk / ex < (k+1)! / x.
Dlatego xk e−x →0 przy x →∞.
(wiem, że w zadaniu było inaczej, ale wystarczy zamienić x na −x i ∞ na −∞)
4 maj 10:51