Stereometria !! znowu
Kasiekk: Stereometria

znowu
1.
W graniastosłupie prawidłowym sześciokątnym o krawędzi podstawy a dłuższa przekątna jest równa
p. Oblicz długość krótszej przekątnej tego graniastosłupa.
2.
Jakie długości mają przekątne w graniastosłupie prawidłowym sześciokątnym o krawędzi podstawy a
i wysokości h ?
4 sty 15:37
Godzio:

d=a
√3
H
2 + (2a)
2 = p
2
H
2=p
2−4a
2
H=
√p2−4a2
H
2 + d
2 = x
2
p
2−4a
2 + 3a
2 =x
2
p
2−a
2 = x
2
x=
√p2−a2
Mam nadzieje że zrozumiałe, spróbuj na tej podstawie zrobić 2 jak nię dasz rady to zrobie
czytelniejszy rysunek
4 sty 16:17
Kasiekk: Dziekuje jeszcze raz
4 sty 16:39
Kasiekk: i chyba nie podolam temu zadaniu do konca

4 sty 16:47