calka
patust: Proszę o obliczenie całki niewlasciwej krok po kroku
górna granica całki to 0 , a dolna minus ∞ a całka to ∫xex dx
3 maj 18:09
Jerzy:
= ex(x − 1) i podstawiaj granice
3 maj 18:51
patust: mam dosc schematycznego nauczyciela , najpierw prosi o obliczenie calki nieoznaczonej, pozniej
calke oznaczona i na koncu granice
tak wiec calka nieoznaczona wyszla : xex − ex ,
nastepnie za minus nieskonczosnosc przyjme epsilon...
dalej sie gubie, wiec prosze o rozwiazanie ,
3 maj 19:41
Jerzy:
| | t − 1 | |
= [ex(x−1)]t0 = 1(0−1) − limt→−∞et(t−1) = − 1 − lim |
| = −1 − 0 = −1 |
| | 1/et | |
3 maj 20:20