stereometria
daniel : Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego w którym
krawędź podstawy ma długość 2 a krawędź boczna długość 6
3 maj 16:16
daniel : Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego w którym
krawędź podstawy ma długość 2 a krawędź boczna długość 6
3 maj 16:31
Janek191:

Mamy
1
2 + h
b2 = 6
2
h
b2 = 35
h
b =
√35
więc
h
2 + 1
2 = h
b2
h
2 = 35 − 1 = 34
h =
√34
oraz
| | 1 | | 1 | | 4 √34 | |
V = |
| Pp*h = |
| *4*√34 = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
P
c = 2
2 + 4*0,5*2*h
b = 4 + 4
√35
3 maj 16:33