oblicz wiek poszeczgólnych członków rodziny
danek: Rodzina składa się z 4 osób, dwoje dorosłych i ich dzieci. Matka 11 lat temu miała połówę lat
jak ojciec ma obecnie. Syn w momencie uzyskanie
pełnoletności (18 lat) będzie miał mniej o 50 lat niż matka i ojciec razem w chwili obecnej.
Córka jest dwa lata młodsza od syna. W jakim wieku są członkowie rodziny teraz?
3 maj 16:08
danek: Rodzina składa się z 4 osób, dwoje dorosłych i ich dzieci. Matka 11 lat temu miała połówę lat
jak ojciec ma obecnie. Syn w momencie uzyskanie
pełnoletności (18 lat) będzie miał mniej o 50 lat niż matka i ojciec razem w chwili obecnej.
Córka jest dwa lata młodsza od syna. W jakim wieku są członkowie rodziny teraz?
Zaczynamy od syna. Kiedy będzie miał 18 lat, to będzie o 50 mniej niż mają razem rodzice teraz,
czyli rodzice mają 18+50=68 lat.11 lat temu mama miała połowę mniej niż ojciec teraz, zatem
(68−11)/3=19.
Teraz mama ma 30 lat a ojciec 2*19=38 lat.
I co dalej?
3 maj 16:15
Janek191:
m − 11 = 0,5 t ⇒ t = 2 m − 22
s + x = 18
18 = m + t − 50 = m + 2m − 22 − 50
3 m = 18 + 72
3m = 90
m = 30
=====
t = 2*30 − 22 = 38
=============
s = 10 ?
c = 8 ?
3 maj 17:03
danek: a dlaczego 10 i 8?
3 maj 23:23
Janek191:
To może
s = 9
c = 7 ?
4 maj 11:01