W okrąg o promieniu R wpisano trójkąt ostrokątny równoramienny, którego podstawa ma długość
R√2. Miara kąta przy podstawie trójkąta wynosi?
Coś za długo to robię jak na zadanie za 1pkt
Najpierw obliczyłem wysokość, później ramiona i kąt między nimi który mi wyszedł 45o, więc
przy podstawie mają po 67,5.
Poprawna odpowiedź to 60o
| R | ||
x = | ||
| √2 |
| R | ||
h = R + x = R + | = R + 0,5√2R | |
| √2 |
| h | (1 + 0,5√2)R | 1 +0,5√2 | ||||
tg α = | = | = | =√2 + 1 | |||
| 0,5√2 R | 0,5√2R | 0,5√2 |
Też na początku tak zrobiłem
Więc coś z odpowiedziami namieszali
Ahh te wydawnictwo Nowiny
Najprostsze rozwiązanie, to takie jak podaję na rys
(bez x−ów , tangensów itp. "stworów"