Stereometria !!
Kasiekk: Stereometria

1.
Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości 8 i 5.
Oblicz długości przekątnych ścian bocznych tego graniastosłupa, jeśli jego wysokość wynosi 10.
2.
Podstawą ostrosłupa jest prostokąt o bokach długości 2 i 4, a wszystkie krawędzie boczne tego
ostrosłupa mają długość 7. Jaką wysokość ma ten ostrosłup?
4 sty 15:32
Godzio: 1.
przekątna sciany bocznej o boku 8 i 10
8
2 + 10
2= d
2
164 = d
2
d=
√164=2
√41
przekątna ściany bocznej o boku 5 i 10
5
2 + 10
2 = d
12
125 = d
12
d
1=
√125 = 5
√5
2. liczymy długość przekątnej podstawy
2
2 + 4
2 = d
2
√20 = d
d=2
√5
i z twierdzenia pitagorasa liczymy wysokość b−> krawędź boczna
H
2 = 49 − 5
H =
√44 =2
√11
4 sty 16:06
jo: 1) trzeba obliczyć jeszcze jedną krawędź podstawy a dzięki temu trzecią przekątną.
4 sty 16:15
Godzio:
jo co masz na myśli bo nie zabardzo rozumiem
4 sty 16:22
Kasiekk: dzieki

Ratujesz mi zycie
4 sty 16:39
Kasiekk: ale 'Jo' ma chyba racje bo w odp mam trzy wyniki
4 sty 16:43