Układ 4 równań
Ralf: Bardzo proszę o pomoc z tym układem, najlepiej krok po kroku

d+b=6
e+db+c=5
be+cd=12
ce=−9
3 maj 13:54
ICSP: x4 + 6x3 + 5x2 + 12x − 9 = x4 + 6x3 + 9x2 − 4x2 + 12x − 9 =
= (x2 + 3x)2 − (2x −3)2 = (x2 + x + 3)(x2 + 5x − 3)
b = 1 , c = 3 , d = 5 , e = − 3
albo
b = 5 , c = −3 , d = 1 , e = 3
3 maj 14:08
Ralf: Jest to dokładnie z tego zadania. Jednak chciałbym konkretnie tym układem równań to rozwiązać,
bez kombinowania i grupowania wyrazów. Pokusi się ktoś?
3 maj 14:20
ICSP: Strasznie lubisz sobie utrudniać sprawy
3 maj 14:28
Ralf: Wiem, że to trudniejsze, aczkolwiek też powinno się dac rozwiązać
3 maj 15:27
Mila:
Może rozważ dwa przypadki;
c=3 i e=−3
lub
c=−3 i e=3
dalej będzie łatwiej
3 maj 16:31
Ralf: Rzeczywiście, nie doczytałem w zadaniu na kartce, że współczynniki mają być całkowite
3 maj 17:07
Ralf: Dziękuję
3 maj 17:07
Mila:
Na maturze czytaj co najmniej dwa razy i uważnie.
3 maj 19:56