Zadanko z liceum
Filitron: Funkcja kwadratowa f opisana jest wzorem f(x)=ax2 +bx+c. Wykres funkcji przecina oś
w punkcie (0,18).Liczba −1 jest jednym z miejsc zerowych tej funkcji ,a prosta
o równaniu x=1 jest osią symetriijej wykresu .Wyznacz a,b i c
Jestem w 1 liceum ,wiem ,że trzeba stworzyć układ równań ,ale nie mogę sobię z tym poradzić .
Proszę o pomoc
3 maj 13:27
Aga1.: c=18, bo wykres przecina oś oy w punkcie (0,c).
Gdy miejscem zerowym jest −1, to punkt (−1,0) należy do wykresu.
| | −b | |
Jeśli x=1 jest osią symetrii to |
| =1, czyli b=−2a |
| | 2a | |
3 maj 13:32
Eta:
| | x1+x2 | |
xw=1 x1= −1 xw= |
| ⇒ ..... x2=3 |
| | 2 | |
z postaci iloczynowej
| | 1 | |
y= a(x+1)(x−3) i P(0,18) ⇒ 18= −3a ⇒ a= − |
| |
| | 6 | |
| | 1 | |
to y= − |
| (x+1)(x−3) =...... wymnóż i odczytaj b=... i c=.... |
| | 6 | |
3 maj 13:50