liczby
Eta: Zadania tylko dla
maturzystów
zad1/
Wykaż,że liczba n(n+1)(n+2)(n+3)+1 jest kwadratem liczby naturalnej
zad2/
Wykaż,że liczba 2
2016−2016 jest podzielna przez 5
zad3/
Wykaż,że liczba 2016
2+2015
2+2015
2*2016
2 jest kwadratem liczby naturalnej
zad4/
Wykaż,że liczba
√37−20√3+
√13−4√3 jest parzysta
Powodzenia
3 maj 13:02
Jack: dokladnie, zad 4 to w pamieci
3 maj 13:15
Metis: 1) Wykaż,że liczba n(n+1)(n+2)(n+3)+1 jest kwadratem liczby naturalnej.
n(n+1)(n+2)(n+3)+1= n
4+6n
3+11n
2+6n+1 − wielomian symetryczny.
n
4+1+6n
3+6n+11n
2
(n
4+1)+6(n
3+n)+11n
2 /n
2
t
2−2+6t+11= t
2+6t+9= (t+3)
2
| | 1 | | (x2+3x+1)2 | | x2+3x+1 | |
(x+ |
| +3)2= |
| = ( |
| )2 |
| | x | | x2 | | x | |
c.n.p
3 maj 13:16
Metis: Oczywiście tam zamiast x , n
3 maj 13:18
Eta:
@
bezendu 
psujesz zabawę
3 maj 13:26
olekturbo: zad2/
Wykaż,że liczba 2
2016−2016 jest podzielna przez 5
2
2016−2016 = 2
2016 − 2
5 * 63 = 2
5(2
2011 − 63)
2
1 = 2
2
2 = 4
2
3 = 8
2
4 = 16
2
5 = 32
2011:4 502 r 3
ostatnia cyfra to 8
xxx8− 63 = 5 na koncu
Moze byc cos takiego ?
3 maj 13:26
bezendu:
Powinno być 12 n2 więc masz błąd
3 maj 13:27
Ewka: 3.
n=2015
(n+1)2 +n2 + n2(n+1)2 = n4+2n3 +3n2 +2n +1=[(n2+n)+1]2 c.k.d
3 maj 13:37
Eta:
Dorzucę następne z logarytmów ( tylko dla
maturzystów !
zad5/
wiedząc,że log
2x=k dla x>0 i x≠1
| | k+2 | |
wykaż,że log2x*log2x2*log24x= |
| |
| | k(k+1) | |
zad6/
Wykaż,że dla x,y>0 i x,y ≠1
zachodzi równość log
x(xy) *log
y(y/x) = log
y(xy)*log
x(y/x)
zad7/
Wykaż ,że prawdziwa jest równość
| log235+8 | | 1 | |
| +1= |
| |
| log516+log25 −2 | | log22 | |
3 maj 13:42
Eta:
Ewka=
bezendu ?
3 maj 13:44
Ewka: Ja w tym roku piszę mature
3 maj 13:45
Jack: czy w zad 1. tak jak Metis napisal...
to nie trzeba :
dla n = 0
wyrazenie = 1 , co jest kwadratem liczby naturalnej
dla n≠0
i dopiero teraz dzielimy przez n2 ?
3 maj 13:45
olekturbo: | | k(k+2) | |
Eta, a w zad 5 nie powinno być = |
| ? |
| | k+1 | |
3 maj 13:46
Ewka: zad 2.
22016 − 211 −32 = 22016 − 211 − 25=2016−11−5=2000=400*5 c.k.d
Mogę tak opuścić dwójki bez komentarza Eta?
3 maj 13:49
Ewka: zapomniałam { }
3 maj 13:49
Ewka: Powinno być 22016 −2{11} − 2{5} = 2016 −16 = 400*5
3 maj 13:50
olekturbo: 211 + 25 ≠2016
3 maj 13:51
Metis: Wykaż,że liczba 2016
2+2015
2+2015
2*2016
2 jest kwadratem liczby naturalnej.
Niech x=2015 , wtedy 2016=x+1
Mamy:
(x+1)
2+x
2+x
2*(x+1)
2
x
2+2x+1+x
2+x
2+x
2+2x+1=x
4+2x
3+3x
2+2x+1 − wielomian symetryczny

x
4+2x
3+3x
2+2x+1=
=(x
4+1)+2(x
3+x)+3x
2 /:x
2
t
2−2+2t+3= (t+1)
2
| | 1 | | (x2+x+1)2 | | x2+x+1 | |
(x+ |
| +1)2= |
| = ( |
| )2 , c.n. p |
| | x | | x2 | | x | |
3 maj 13:51
6latek : Ewka
Dlaczego się wyrazasz niecenzuralnie (tutaj c. k. d )
3 maj 13:52
Ewka: no tak powinno być 22016 −211 +25
3 maj 13:53
Ewka: to może rozwiń ten niecenzuralny skrót to się razem pośmiejemy bo ja go nigdy nie słyszałam.
3 maj 13:54
Eta:
zad2/
22016 −−− kończy się 6 ( uzasadnij to
zatem 22016−2016 −−− kończy się zerem
wniosek ..............
3 maj 13:56
endlo: a jak to uzasadnić?
3 maj 14:01
Metis: Etuś zad. 5 na pewno dobrze prawa strona?
3 maj 14:02
endlo: to drugie że kończy się to że 6 to wiem
3 maj 14:03
endlo: a ok już wiem nie było sprawy
3 maj 14:04
Eta:
zad5 / prawa strona poprawna
3 maj 14:07
Metis: Mam tak:
P=log
2x*log
2x2*log
24x=
| | 1 | |
=log2x* |
| *log2(4*x)= |
| | log2(2*x) | |
| | log2x*log2(4*x) | |
= |
| = |
| | log2(2*x) | |
| | log2x*(log24+log2x) | |
= |
| = |
| | log22+log2x) | |
3 maj 14:07
Eta:
zad5/ sorry

po lewej zamiast log
x2 napisałam log
2x
3 maj 14:09
Metis:
3 maj 14:10
Eta:
Przy poprzednim zapisie Twój dowód Metisku jest ok
3 maj 14:10
olekturbo:
3 maj 14:11
Krzysiek: 22016 − 2016 ≡ 22016 − 1 ≡ 20 − 1 ≡ 0 mod 5
3 maj 14:12
Benny: Ja bym też zadbał, że ta liczba w nawiasie u Ciebie Metis jest naturalna.
3 maj 14:15
Metis: No tak można napisać komentarz

wiemy w końcu, że x=2016
3 maj 14:19
Metis: W tym dowodzie z zad. 3 gdzieś się walnąłem bo to nie jest liczba naturalna.
3 maj 14:27
Eta:

zad 3/ popraw
3 maj 14:31
Eta:
zad3/
Zauważ coś

....że n(n+3) =.... i (n+1)(n+2)=....
teraz dokończ........
3 maj 14:33
Metis: Może ktoś inny, bo lektury czekają
3 maj 14:35
Eta:
ok
3 maj 14:36
Jack: dokladnie, lektury czekaja na odswiezenie ; D
3 maj 14:36
Metis: Ale
Etuś nie gniewaj się

Dziękuje Ci za nie

Dokończę moim sposobem wieczorkiem
3 maj 14:37
Jack: mnie ciekawi sposob 13;37, jak na to od tak wpasc
3 maj 14:45
Benny: Wystarczy czytać forum
3 maj 14:58
Keg: co to jest wielomian symetryczny?
3 maj 15:49
Ralf: Mnie ciekawi zadanie 4
3 maj 16:05
Metis: Szczególny przypadek wielomianu postaci:
anxn + an−1xn−1 +...+ a2x2 + a1x + a0 gdzie:
an = a0, an−1=a1 , an−2=a2 itd.
Np.:
1x4+2x3+3x2+2x+1
3 maj 16:08
Metis: Jest rozwiązane.
3 maj 16:08
Metis: Oj nie ma
3 maj 16:08
Ralf: Są jakies specjalne własności tego symetrycznego wielomianu? Czy pozwala to zawsze np łatwiej
zrobić zadanie jak sobie tak porozkładam, żeby był symetryczny?
3 maj 16:14
Keg: i jakie są właściwości takiego wielomianu symetrycznego?
3 maj 16:25
ZKS:
| | n2 + 3n + 1 | |
Metis mam pytanie, a dlaczego wyrażenie ( |
| )2 jest naturalne? Niestety |
| | n | |
ja tego tutaj nie widzę.
3 maj 16:41
Metis: No właśnie coś nie weszło mi to zadanie
3 maj 16:42
ZKS:
Nie masz równania, więc od tej linijki powinieneś zapisywać to równoważnie skoro n ≠ 0 to
| | 1 | | 1 | |
(n4 + 1) + 6(n3 + n) + 11n2 = n2[n2 + |
| + 6(n + |
| ) + 11] |
| | n2 | | n | |
i dalej jak Ty masz pamiętając, że na początku masz n
2.
3 maj 16:51
Metis: Dzięki
ZKS 
Robiłem to między lekturami i zważyłem uwagi nawet na polecenie
3 maj 16:53
ZKS:
Nie ma sprawy.

To czytaj sobie lektury i powtarzaj. Powodzenia jutro.
3 maj 16:57
Metis: Nie dziękuję
3 maj 16:58
ZKS:
Prawidłowo.
3 maj 16:58
Metis: Raz w życiu podziękowałem przed egzaminem ... i oblałem
3 maj 16:58
ZKS:
Na prawo jazdy?
3 maj 17:00
Metis: Nie

Profesor życzył mi powodzenia przez II etapem Diamentu AGH ... podziękowałem i ... indeksu jak
nie było tak nie ma

A z prawkiem też musiałem komuś podziękować

Bo udało mi się chyba, z tego co pamiętam za 3
czy 2 − strasznie gasły mi te Toyoty
3 maj 17:02
ZKS:
Jeszcze możesz mieć indeks AGH, więc nic straconego.

Pamiętam jak mi też na egzaminie dwa razy praktycznie z rzędu zgasła Toyota, ale udało się
za pierwszym razem.
3 maj 17:12
Metis: Mogę mieć, ale nie
diamentowy
3 maj 17:14
ZKS:
Szkoda, ale teraz wszystko jest przed Tobą, więc głowa do góry.
3 maj 17:16
3 maj 17:18
ZKS:
Na pewno.

Kiedy masz ostatni egzamin ustny?
3 maj 17:41
Metis: 23 maja − niemiecki
3 maj 17:44
Puff: Te wszystkie zadania są z poziomu rozszerzonego czy podstawa też powinna je zrobić?
3 maj 18:36
prosta:
post 13.16
pomysł dobry, zapis rozumowania z usterką
linijka 4: dzielenie przez n2 ? raczej wyłączanie n2 przed nawias....
mamy tutaj wyrażenie a nie równanie
i wynik ostateczny inny trochę, bez ułamka
3 maj 19:28
Metis: dziękuje
prosta 
Tak, wiem popłynąłem tam

poprawię
3 maj 19:34