rownosc wielomianu
Oliwia: Mam dane 3 wielomiany
W1(xyz)= a1x+b1y+c1z
W2(x,y,z)= a2x+b2y+c2z
W3(x,yz)= a3x+b3y+c3z
−x+2y+z
2x−y+2z
x+y+z
Mam znalezc taka pare liczb p i q gdzie p i q≠0 zeby wielomiany
p(−x+2y+z)+q(2x−y+2z) i x+y+z byly rowne
3 maj 09:27
Oliwia: Ktos pokaze jak to zrobić ?
4 maj 09:24
Oliwia: Teraz sprawdziłam i pierwszy wielomian napisalam zle
ma być −x+2y−z
wiec będzie p(−x+2y−z)+q(2x−y+2z) i x+y+z maja być rowne
Teraz widze ze p=1 i q=1
Ale to zgadłam a jak obliczy to algebraicznie żeby nie zgadując ? Da rade ?
4 maj 09:30
yht:
Niech W(x) = p(−x+2y−z)+q(2x−y+2z), oraz P(x)=x+y+z
W(x) = −px+2py−pz+2qx−qy+2qz = (−p+2q)x+(2p−q)y+(−p+2q)z
P(x) = x+y+z = 1x+1y+1z
−p+2q=1
2p−q=1
−p+2q=1
−p+2q=1 → p=2q−1
2p−q=1 → 2(2q−1)−2q=1 → 4q−2−q=1 → 3q=3 → q=1
−p+2q=1 → −p+2=1 → p=1
4 maj 09:55
Oliwia: Teraz rozumiem
Tak samo zrobie sobie pozostale przykłady
Dziekuje
4 maj 09:59