zbieżność ciagu
ppp: Zadanie dla studentów z ciągów
Zbadać zbieność ciągu an={√2*n!}, gdzie {}−część ułamkowa
3 maj 08:54
g:
To jakieś diabelnie trudne! Próbowałem z rozwinięciem
√2 w szereg:
| | bk | |
√2 = 1 + ∑k=2∞ |
| 0 ≤ bk < k |
| | k! | |
ale to chyba nic nie daje, bo w zależności od tego jakie te b
k są, to granica będzie
albo nie będzie.
3 maj 16:30
jc:
| | | | 1 | |
√2 = ∑0∞ | |
| , ale to nie pomaga. |
| | | 8n | |
Co wiem? Jeśli a jest liczbą niewymierną, to ciąg {na} nie ma granicy.
Nietrudno pokazać, że {n! e} →0 (tak mi się teraz wydaje)
A co będzie z {n!
√2} ? Podoba mi się zadanie
3 maj 19:57
jc: g, podoba mi się Twój pomysł

.
S
n = 1 + ... + b
n/n!
0 <
√2 − S
n < n/(n+1)! + (n+1)/(n+2)! + ... = 1/n!
{n!
√2} = (
√2 − S
n)n! < 1

To za mało.
No tak, wynik zależy od tego, jakie są b
n.
3 maj 21:46
ppp: czyli jednak nie dasie tego rozwiązać?
3 maj 23:24
jc: Jak to się nie da? Na pewno się da, tylko nie wiadomo jak
3 maj 23:27