Zadanie z matury -stereometria
maturalna: Zadanie z matury −stereometria
Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny. Z dowolnego punktu P jego podstawy prowadzimy prostą
k prostopadła do płaszczyzny. Udowodnij, suma odcinków łączących punkt P z punktami przecięcia
prostej k z płaszczyznami zawierającymi ściany boczne ostrosłupa nie zalezy od wyboru P i jest
równa trzykrotnej wyskości ostrosłupa.
3 maj 08:11
maturalna: ref
8 maj 13:51
wmboczek: udowadniamy, ze suma odl P od wszystkich boków (a,b,c)
jest równa wysokości podstawy (porównujemy pola) h=x√3/2
tworzymy nowe ostrosłupy podobne w ten sposób, że P jest spodkiem wysokości
wysokości tych ostr są odległościami od płaszczyzn
skala podobieństwa pewnych odległości to k=H/(1/3h)=H1/a=H2/b=H3/c
a stąd mamy ...
8 maj 20:24
maturalna: dzięki
8 maj 20:27