mat
hegel: Kąt między krawędzią boczną a podstawą ostroslupa prawidłowego czworokatnego ma miarę L a kąt
między jego krawędziami bocznymi tej ściany ma miarę B. Wykaz,że cosB=sin2L
3 maj 00:54
Zapytajnik: x − krawedz boczna
a − krawedz podstawy
Wykazać: cosB=sin
2L czyli cosB=1−cos
2L
Z tw cos: a
2=2x
2−2x
2cosB
Po podstawieniu: cosB=1−cosL
3 maj 01:19
Eta:
| | a√2 | | a2 | |
cosα= |
| to cos2α= |
| |
| | 2b | | 2b2 | |
| | b2+b2−a2 | | a2 | |
cosβ= |
| = 1− |
| =1−cos2α=sin2α |
| | 2b2 | | 2b2 | |
c.n.w
3 maj 01:49