mat
hegel: dla jakich wartości parametru a układ równań
x2+y2=a
(x+y)2=36
będzie miał 2 rozwiązania
3 maj 00:43
Metis: (x+y)2=62
x+y=6
y=6−x
x2+(6−x)2=a
x2+x2−12x+36=a
2x2−12x+36−a=0
Δ=0 ⇔ 144−4*2*(36−a)=0
144−8(36−a)=0 ⇔ a=18
I to jest poprawna odpowiedź.
3 maj 00:53
Eta:

(x+y)
2−36=0 ⇒ (x+y−6)(x+y+6)=0 ⇒ x+y−6=0 v x+y+6=0 −−− dwie proste równoległe
x
2+y
2=a −− okrąg o środku S(0,0) i r=
√a , a>0
układ ma dwa rozwiązania jeżeli odległość d między prostymi będzie równa 2r =2
√a
czyli proste muszą być styczne do okręgu
to 12=2
√2a ⇒
√2a=6 ⇒ 2a=36 ⇒
a=18
3 maj 01:06
Eta:
@Metis
(x+y)2=36 ⇒ x+y=6 lub x+y= −6
3 maj 01:08