Udowodnij..
Krzysiek:
Jeśli x i y są takimi liczbami naturalnymi, że xy = 19951996, to 1996 nie dzieli x + y.
2 maj 21:54
Krzysiek:
3 maj 16:17
Ralf: Wg mnie to będzie tak. Skoro xy = 19951996 to x=1995a i y=1995b, gdzie a+b=1996, oraz a,b
należą do naturalnych.
suma x+y = 1995a + 1995b. Aby liczba była podzielna przez 1996 to musi dac się wyciągnąć 1996
przed nawias lub musi być jakaś cecha podzielności przez 1996. Cechy nie znam, a 4*499 chyba
się nie sprawdzi
Widać też, że nie da się z tej sumy wyłączyć 1996 przed nawias w taki sposób, by w nawiasie
była liczba naturalna, czyli liczba nie jest podzielna przez 1996.
Nie dam sobie ręki za to uciąć. Niech mądrzejsi to sprawdzą
3 maj 16:34
Krzysiek: Chyba już wiem jak to zrobić..
xy = 19951996
x = 19951996−k
y = 1995k
x + y = 19951996−k + 1995k = 1995k(1 + 19951996−2k)
1996 nie dzieli 1995k
1996 dzieli 1 + 19951996−2k tylko jeśli 1996 − 2k jest nieparzyste, ale 1996 − 2k jest
parzyste dla k∊C
3 maj 16:45
Ralf: Czemu tylko jeśli jest nieparzyste?
3 maj 17:22
Krzysiek: n = 1995
(n2+1) : (n+1) = (n−1) + 2
(n3+1) : (n+1) = (n2 − n + 1)
(n4+1) : (n+1) = (n3 − n2 + n − 1) + 2
(n5+1) : (n+1) = (n4 − n3 + n2 − n + 1)
n2k : (n+1) = (n2k−1 − n2k−2 + ... + n − 1) + 2
n2k+1 : (n+1) = (n2k − ... − n + 1)
3 maj 19:53