algebra
bartmanxxx: Wiadomo, że dwuwierszowa macierz kwadratowa A posiada wektory własne x1T = (3, 1) i x2T = (1,
2)
do wartości własnych odpowiednio λ1 = 5 i λ2 = 10. Znaleźć macierz A.
2 maj 20:51
bartmanxxx: pomoże ktoś?
2 maj 21:12
g:
Macierz A = [a b / c d]
A*x1 = λ1*x1
1) a*3 + b*1 = 5*3
2) c*3 + d*1 = 5*1
A*x2 = λ2*x2
3) a*1 + b*2 = 10*1
4) c*1 + d*2 = 10*2
Z 1) i 3) wyznaczamy a,b, z 2) i 4) wyznaczamy c,d.
2 maj 21:13
jc:
| | | | 2 | | | | 1 | | | | | | | | | |
M | = 5 * |
| | − 10 * |
| | = 2 | − 2 | = | |
| | | 5 | | | 5 | | | | | |
| | | | 1 | | | | 3 | | | | | | | | | |
M | = − 5 * |
| | + 10 * |
| | = − | + 6 | = | |
| | | 5 | | | 5 | | | | | |
2 maj 21:17
2 maj 23:21