Statystyka
Saizou :
Mam rozkład rayleigha z parametrem λ o funkcji gęstość
| | 2 | |
fλ(x)= |
| xe−x2/λ*1(0:∞)(x) |
| | λ | |
I mam wyznaczyć statystkę dostateczną dla λ.
więc liczę
| | 2 | | 2 | |
f(x)=πk=1n |
| xe−x2/λ=( |
| )nπk=1nxo• |
| | λ | | λ | |
•e
−∑k=1n(xk)2/λπ
k=1n1
(0:∞)(x)
I skąd mam wiedzieć że
statystyka to suma czy iloczyn ?
2 maj 20:48
Saizou : ktoś pomoże ?
2 maj 21:13
Saizou :
orientuje się ktoś w tym temacie ?
2 maj 22:25
Metis: Stary, poczekaj z tym 3 lata to może będę w stanie pomóc
2 maj 23:05
Saizou :
Metis ja muszę to ogarnąć na następny czwartek xd
2 maj 23:10
Metis: Na pewno Ci ktoś pomoże
2 maj 23:11
Saizou :
Statystyka to zło, razem z algebrą do jednego wora i do piekła
2 maj 23:13
Saizou : podbijam
3 maj 16:37
Metis: 2 lata 364 dni
3 maj 16:40
6latek : Metis on potrzebuje pomocy i pewnie jest zly .
Wiec daj spokoj .
Nie mogę znaleźć książki Oktaba Statystyka icos tam jeszcze było .
3 maj 16:45
Saizou :
chyba już wiem, z kryterium faktoryzacji pθ(x)=gθ(T(x))h(x) mamy, że ta funkcja która zawiera
statystkę musi być zależna od parametru θ, wiec statystyką dostateczną jest ∑Xk2
ale pewności nie mam
3 maj 17:00
Saizou :
up
3 maj 22:00
Godzio:
Jest ok
4 maj 18:04
Saizou :
Dziękuję
4 maj 19:48
6latek : No i doczekales się
4 maj 19:50
Metis:
4 maj 19:52
Saizou :
a jeszcze pewnie będę prosił o pomoc z estymatorami, ale to potem
4 maj 19:52
Godzio:
Mam ostatnio mało czasu na wchodzenie tutaj − magisterka, ale jak napiszesz to po nicku Cię
odnajdę
4 maj 21:03
Saizou :
To już magisterka? jak ten czas szybko leci

Dzięki wielkie za pomoc.
Statystyka to czarna magia dla mnie
4 maj 21:04
Godzio:
Niestety, termin do końca maja, a ja w czarnej ....
4 maj 21:09
Saizou : dasz radę, na pewno
4 maj 21:32